Đurić: Kosovo nije dobilo međunarodni pozivni broj

marko djuricBEOGRAD | Šef beogradskog tima u pregovorima sa Prištinom Marko Đurić izjavio je u Briselu da je potpuna neistina da je samoproglašeno Kosovo posredstvom Austrije dobilo međunarodni telefonski pozivni broj, kako je to izjavila šefica prištinske delegacije Edita Tahiri.

Đurić je naglasio da samoproglašeno Kosovo može dobiti telefonski broj od Međunarodne unije za telekomunikacije jedino ako to zatraži Srbija, kao država članica UN-a, i to tako da dobije poseban pozivni broj kao geografska oblast u okviru Srbije.

On je rekao da je zbog toga uputio oštar protest posrednicima u dijalogu u Evropskoj službi za spoljne poslove i zatražio da prištinskoj delegaciji nalože da ne iznose neistine o sadržini razgovora, prenose beogradski mediji.

Šef srpske delegacije je upozorio da prištinska strana „iznošenjem neistina o sadržaju razgovora pokušava da isprovocira prekid razgovora, odnosno da dovede do njihovog neuspjeha“.

On je ponovio da, pošto Kosovo nije međunarodno priznata država članica UN-a, može jedino dobiti telefonski pozivni broj ako se sa tim saglasi i od Međunarodne unije za telekomunikacije to zatraži Srbija.

Suština razgovora i rješenje, prema Đurićevim riječima, jeste da „Telekom Srbija“ dobije licencu za rad na Kosovu i da tarife za razgovore budu uvijek lokalne ako pozivi idu sa Kosova u ostatak Srbije, kao na primjer iz Kosovske Mitrovice u Niš.
Srna