Đurić: Ostaje Park mira

483566_kosovska-mitrovica-foto-reuters_fKOSOVSKA MITROVICA l Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Park mira na mostu u Kosovskoj Mitrovici neće biti uklonjen do pronalaženja obostrano prihvatlјivog rešenja za srpsku i albansku zajednicu u tom gradu.
Na pitanje da li je uklanjanje Parka mira na mostu u severnoj Kosovskoj Mitrovici uslov za otvaranje poglavlјa u pregovorima o članstvu Srbije u EU, Marko Đurić je za agenciju Beta rekao da je u Briselu dogovoreno da se najpre izvrši tehnička procena stanja tog mosta.
Đurić je istakao i da je postignut dogovor da se gradonačelnici južne i severne Kosovske Mitrovice dogovore o rešenju koje bi zadovolјilo interese i uvažilo mišlјenje građana oba dela grada.
Do pronalaženja takvog rešenja „neće se ništa dirati“, rekao je Đurić za agenciju Beta.
Park mira postavili su čelnici severnog, srpskog dela grada, umesto betonske barikade koja je bila na mostu. Albanci smatraju da je i park neka vrsta blokade jer onemogućava saobraćaj motornim vozilima preko mosta koji deli srpski i albanski deo grada.
Gradonačelnik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri je izjavio juče da će vrlo brzo Park mira biti uklonjen i da će most preko posebnog projekta Evropske unije biti vraćen u prethodno stanje.
RTS