Два Васкрса никад даља нису била!

3816161_1

БЕОГРАД │ Ретке су године када православни и католички Васкрс падају на исти дан, а још ређе када, као ове године, имају размак већи од месец дана.

По календару Српске православне цркве Васкрс ове године пада на 1. мај, датум на који се слави и Празник рада. Пошто ће Васкрс и 1. мај пасти истог дана, ово практично значи да ћемо имати мање слободних дана, као што је то уобичајени случај када су ови празници раздвојени.

Но, то да Васкрс падне на Први мај, дешавало се и раније. Оно, међутим, што се није дешавало јесте нешто друго. Наиме, ретке су године када православни и католички васкрс падају на исти дан, а још ређе када, као ове године, имају размак већи од месец дана!

Католички Васкрс ове године био је 27. марта, што је први пут у овом веку да је био чак 34 дана пре православног. Можда нисте знали, али католички Васкрс увек пада између 22. марта и 25. априла, док православни може да буде између 4. априла и 8. маја. У пракси се, међутим, скоро никада не дешава да је размак већи од месец дана.

Највећи размак у Васкрсу католика и православаца у овом веку догодио се 2013. године, када је он износио 33 дана. Последњи пут се датум Васкрса православаца и католика поклопио 20. априла 2014. године.

Телеграф.рс