Дванаест највећих достигнућа ЕУ у 2015.

370232_1

БЕОГРАД │ Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини објавила је на свом блогу 12 највећих достигнућа ЕУ у 2015. години, у које је уврстила и споразуме Београда и Приштине.

Она је констатовала да је 2015. година била тешка и интензивна, али уједно и година великих и значајних достигнућа које ЕУ жели да настави и у 2016. години.

„Та достигнућа нас подсећају да има још много посла и да дипломатија, мултилатерализам, упорност и стрпљиви оптимизам могу да доведу до великих резултата“, истакла је Могерини

„2015. била је година када су Србија и Косово потписали највећи број споразума уз посредовање ЕУ“, написала је она.

Преговори су добили нови темпо, оценила је Могерини и додала да ће они и даље бити тешки, али да су Београд и Приштина предузели одлучан и историјски корак у правцу европских интеграција.

„Отворили смо прва поглавља у приступним преговорима са Србијом, док је Косово потписало ШП. То је велико достигнуће за Балкан и за све Европљане“, истакла је Могерини.

У најзначајнија достигнућа она је убројила споразум о иранском нуклеарном програму, одговор на избегличку кризу, уједињену борбу против тероризма, глобалну опредељеност у борби против климатских промена, преговоре о мировном решењу за Либију, као и разговоре о окончању сукоба у Сирији.

Према њеном мишљењу, у 12 достигнућа спадају и јачање односа ЕУ и Африке, као и пријатељства са Кубом и Латинском Америком, чвршћи односи са источним партнерима, оснаживање партнерства са Кином, као и покретање блискоисточног квартета.
Агенције