Двије истраге против министарке одбране

349526_1
САРАЈЕВО │ Тужилаштво БиХ у овом тренутку проводи двије истраге против Марине Пендеш, актуелне министарке одбране БиХ, осумњичене за различита кривична дјела.
Kако је то „Независним“ потврдио Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, ова институција запримила је неколико сличних предмета против Пендешове.
„У Тужилаштву БиХ има више предмета у којима је госпођа Марина Пендеш у својству пријављеног или осумњиченог лица за казнена ђела злоупотребе положаја или овлаштења (чланак 220. KЗ БиХ) и несавјестан рад у служби (чланак 224. KЗ БиХ). Два предмета су у фази истраге, а остали су у фази пријаве“, потврдио је Грубешић.
Kако сазнају „Независне“ од извора у Тужилаштву БиХ, у овом тренутку против Пендешове постоји чак пет до шест кривичних пријава, двије истраге су у току (једна већа и једна мања), док је неколико истражних радњи у међуврему обустављено.
Једну истрагу, већу и комплекснију, проводи Kасим Халилчевић, тужилац Посебног одјељења за организовани криминал и корупцију, али и Општег одјељења.
Овај предмет тиче се злоупотреба у систему јавних набавки, а Пендешова је, наиме, осумњичена да је у вријеме док је била замјеница министра одбране погодовала одређеним компанијама да склопе штетне уговоре по Оружане снаге БиХ, чиме је државни буџет, како је наведено, оштећен за неколико стотина хиљада KМ.
Други истрагу проводи Мирза Хукељић, такође тужилац који истовремено ради у оба ова одјељења, но он, како сазнају, води нешто мањи предмет против министарке одбране, који би могао да буде закључен у току 30 дана.
Сама Пендешова истиче да не зна пуно о истрагама.
„Не значи да је одговорност утврђена самом чињеницом да истрага постоји. С друге стране, ту не смије бити сама замјеница министра. Откада то само замјеница министра доноси одлуке, гдје су други замјеник, министар, државни службеници“, пита Пендешова.
Закључује да је сама објава о истрази, на начин како је то недавно урадила ФТВ, „политички мотивисана“.
„Наравно да у Министарству одбране поштујемо процедуре и радимо у складу са законом. Али нека свако ради свој посао, као што ја радим свој. Нека се тиме баве институције које треба да се баве, па ћемо видјети“, закључује Пендешова.
Независне новине