Двојица од петорице ухапшених исламисти

350991_1
ПРИШРИНА │ Осумњичени за припрему терористичких напада код језера Бадовац, двојица од петорице ухапшених, припадници су екстремистичке групе „Исламска држава“ и да су током 2013. и 2014. године били у ратној зони у Сирији, пише данас приштински лист „Зери“.

Дневник наводи да је ухапшени Бесник Латифи (38) из Косовске Митровице, у ратној зони у Сирији био два пута, од 16. фебруара до 22. априла 2013. године, као и од 30. октобра 2013. до 16. априла 2014 године.

У истом временском периоду био је и други осмуњицени Газменд Халили (31), из Ајвалије.

Халили се вратио из Сирије на Косово и Метохију маја 2014. године и њих двојица су са Енис Латифијем из Косовске Митровице, Милазим Хаџијај и Фехми Муса ухапшени у суботу, 11. јула, код језера Бадовац, у јутарњим сатима, пишу „Зери“.

Лист преноси да су сва језера и фабрике воде додатно ангажовале мјере безбједности на Косову, а експерти хемије кажу да су шансе веома мале да се у било којем језеру на Космету отрује вода без употребе великих колицина токсичних матерја.

Начелник Института за јавно здравље Насер Рамадани потврдио је у суботу за агенцију Косовапрес да вода у језеру Бадовац (Грачаничком језеру), из којег се снабдијева више од пола Приштине и Грачаница, није затрована, а све анализе које је урадио Институт за јавно здравље показале су да је вода исправна.

Снабдијевање водом за дио грађана Приштине, Грачанице и околних села, Чаглавице и Ајвалије као и свих других који се снабдијевају из Грачаничког језера преко приштинског Водовода због сумње да је вода затрована, било је обустављено због сумње да су петорица, ухапшених тог јутра који се повезују са Исламском државом, планирали да затрују воду о језеру Бадовац.
Агенције