Džakula: Više od 80 odsto budžeta finansira se iz prihoda UIO

20150211093141_288447
SARAJEVO | Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH je institucija koja trenutno finansira više od 80 odsto svih budžeta u BiH, izjavio je direktor Uprave Miro Džakula.
Prema njegovim riječima, od uspješnog rada ove institucije i prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u potpuno zavisi finansijska stabilnost BiH.
„U dijelu indirektnih poreza stigli smo do nivoa kad nema više značajnog prostora za dalje povećanje i rast, ali isto tako mislim da je područje direktnih poreza nešto na čemu se tek mora raditi“, rekao je Džakula za sarajevsko „Oslobođenje“.
On je naveo da sve moderne zemlje, posebno u EU, imaju potpuno obrnutu situaciju, gdje nivo direktnih poreza u ukupnim prihodima ima puno veći značaj od nivoa indirektnih poreza.
„BiH mora ići u sličnom pravcu ako želimo dugoročnu finansijsku stabilnost“, zaključio je Džakula.
Prema njegovim riječima, službenici UIO su u 2014. oduzeli raznu robu u vrijednosti približno pet miliona KM, uglavnom tekstilnih proizvoda, duvanskih prerađevina, satova, obuće, raznog nakita, motornih vozila i opreme, kozmetike i parfema, te raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje.
„Posebno želim istaći da smo dobili dva velika skener-kamiona kao donaciju kineske vlade, završena je obuka i ova će vozila u narednom periodu dati veliki doprinos otkrivanju nezakonitosti kada je riječ o uvozu razne robe u BiH“, kaže Džakula.
Srna