Џихадисти и Трамп уврштени на списак 10 свјетских ризика

333

ВАШИНГТОН │ Побједа Доналда Трампа на изборима у САД налази се на листи десет ризика са којим се свијет суочава, наводи се у истраживању Економист интелиџенс јунита.

Британска истраживачка група истиче да би побједа Трампа могла да угрози глобалну економију и повећа политичке и безбједносне ризике у САД.

Међутим, не очекује се да он побиједи Хилари Клинтон која је виђена као „највјероватнији кандидат демократа“, додаје ББЦ.

Трамп је рангиран као већи ризик за свијет од британског напуштања Европске уније и оружаног сукоба Јужном кинеском мору.

Испред Трампа су тежак удар на Кину усљед оштрог економског успоравања и руска интервенција у Украјини и Сирији која ствара нови Хладни рат, виђени су као опаснији од Трампове побједе.

„Иако је Трамп дао мало детаља о својој политици, а они које је дао подложни су редовним промјенама“, из ЕИУ наводе да је ријеч о процјени ризика. На скали од један до 25 Трамп је добио оцјену 12, исто као „пријетња да глобални џихадизам дестабилизује свјетску економију“.

У извјештају је упозорено да би његов оштар тон усмјерен против Мексика и Кине „нарочито могао да брзо ескалира у трговински рат“.

Подсјећа се да је Трамп позвао на изградњу зида између САД и Мексика који би платио Мексико, као и да је током кампање позвао на убиства породица терориста, као и на војну инвазију на Сирију како би била уништена Исламска држава.

„Његове војне тенденције према Блиском истоку и забрана муслиманима да путују у САД могли би да буду потенцијално оруђе за регрутовање џихадиста“, додаје се у извештају. Избори у САД биће одржани 8. новембра.
Независне новине/Б92