Џихадисти продају робиње на Фејсбуку?!

burke

Исламска држава користи Фејсбук за продају сексуалних робиња џихадистима, а цена зависи од „понуде и тражње“.

Фотографије девојчица од 18 година постављене су на ФБ групама ИД милитанта Абу Асада Алманија.

„За сву браћу која размишљају о куповини роба, ова је 8.000 долара“, пише Алмани у поруци од 20. маја. Исти човек је наводно објавио и другу слику неколико сати касније, на којој се налази млада, уплакана девојка.

„Други роб, такође око 8.000 долара. Да или не?“, написао је он у поруци. Приказујући слике, Алмани је рекао својим ФБ пријатељима да ће се оне „удати и доћи до давлаха (територија ИС коју држе у Ираку и Сирији).“

На профилу је дошло и до жучне расправе јер су неки тражили „разумну цену“, други се ругали због изгледа девојчица а неки су га напали и због приказања жене која нема вео.

Што је тако скупа? Да ли она има неку изузетну вештину?“, написао је један од његових пратилаца о жени на другој фотографији. „Не“, одговара он. „Понуда и потражња јој даје ту цену.“

Слике са његовог профила је избрисао ФБ року од неколико сати.

У августу прошле године, УН је саопштио да је дошао до копије сексуалног ценовника Исламске државе, наводећи да џихадисти могу добити децу узраста од 1 до 9 за око 165 долара, адолесценткиње за 124 долара а жене старије од 40 година за само 41 долар.

„Једна дјевојка може купити и продати пет или шест различитих људи. Понекад су ови борци продају девојке врате својим породицама хиљадама долара откуп“, рекао је Заинаб Бангура, специјални представник УН.

Вашингтон пост