Едукован потрошач, заштићен потрошач

ТРЕБИЊЕ │ Од укупног броја притужби потрошача  у РС око 30 одсто се односи на бијелу технику и мале кућанске апарате, речено је данас у Требињу на радионици о информисању потрошача о њиховим правима. Према ријечима Браца Вранчића, руководиоца одсјека за заштиту потрошача у Министарству трговине и туризма РС већи број жалби потрошача је показатељ, прије свега, да су више упознати са својим правима.

Она наводи да се највећи број приговора, ипак, односи на различите услуге, а не на продату робу.

Брацо Вранчић

– Закон о заштити потрошача је понудио механизам да потрошачи остварују права кроз књигу рекламација, на основу чега организације и институције имају бољи увид у жалбе. Информисани потрошачи када саопште трговцу да знају своја права и који је сљедећи корак, најчешће одмах  рјешавају проблем. Ту потрошачима помажу удружења за заштиту права потрошаћа и тржишна инспекција.- рекао је Вранић.

Недељка Илијић из требињског Удружења грађана  „Оаза“, које се бави заштитом права потрошаћа каже да бијела техника која није јефтина, се квари у гарантном року, на шта потрошачи реагују.

-Потрошаћ је дужан да након куповине производа сачува рачун, или га копира и овјери, као и  испуњену гаранцију, што је довољно да буде заштићен и да може добити нови или сервисирани производ, односно поврат новца.- истиче Илијић.

Недељка Илијић

Она наводи  да се потрошачи у посљедње вријеме посебно жале да су доведени у заблуду, јер под логом једног произвођача се продаје бијела технике  произведена у потпуно другој земљи.

Љубан Рикало из требињске фирме „Фриком“ наводи да има оправданих, али и неоправданих приговора купаца, који се рјешавају.

– Неки купци мале кућанске апарате користе у комерцијалне сврхе, а не само у домаћинству што проузрокује кварове, који се, углавном, рјешавају замјеном тих кућанских апарата- истиче Рикало.

Он каже да је као потрошач највише незадовољан непоштовањем Закона о заштити потрошача од стране неких државних институција.

-Један суд поштује уговор као основ пословних односа, док други каже да уговор није обавезан. Kад се ради о јавним услугама недостаје једна карика да би потрошач  у потпуности остварио своја права – истиче Рикако.

Љубан Рикало

Данашњи састанак у Требињу организован је поводом 15. марта, светског дана потрошача.

Састанку су, осим представника ресорног министарства, невладиног сектора и пиривредника, присуствовали и представници, градске управе, инспекције и Привредне коморе.

Д.Ч.