Ефикасније рјешавање имовинских односа за брже инвестиције

ТРЕБИЊЕ I Боља сарадња са представницима локалних заједница како би се брже и ефикасније рјешавали имовински односи у градовима и општинама циљ је састанка представника Републичке геодетске управе са херцеговачким представницима геодетских управа и локалних заједница одржаног данас у Требињу.

Према ријечима замјеника директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Срђана Радуља нерјешени имовинско-правни односи су најчешћи камен спотицања од легализације објеката до инвестирања у локалне заједнице.

„Нама је приоритет да у сарадњи са локалним заједницама рјешавамо ове проблеме. Поступци екпропријације за потребе ТЕ Гацко, далековода према Невесињу и ХЕ Дабар су обављени или су у току, а на овом састанку ћемо од представника локалних заједница чути и друге приоритете Херцеговине“, навео је Радуљ.

Kако је казала Слободанка Пудар Ивановић, шеф требињске подручне јединице Републичке геодетске управе приотитетно се рјешавају имовински проблеми који су у интересу цијелог града.

 „Недавно је завршена екпропријација земљишта за источну обилазницу, а тренутно се раде послови око катастарских честица за цјевоводе за водоснабдијевање. До сада није било већих проблема приликом екпропријације земљишта, људи пристају на споразумну накнаду и нисмо имали потребе да улазимо у посједе са полицијиом“ истакла је Пудар Ивановић.

Она је подсјетила да је предходних година било и доста захтјева за легализацију нелегално изграђених објеката, али да у свим случајевима поступак није проведен до краја. Пошто су трошкови легализације били прилично високи за власнике бесправно урађених објеката.

Према њеним ријечима земљишне књиге у Требињу су биле прилично застарјеле и неажурне, али ова подручна јединица посљедњих година успоставила је јединствену евиденцију пет катастарских општина, а почело се од локалитете гдје се гради Град сунца.

„Власништво над приватним парцелама и објектима посљедњих година је прилично уређено. Углавном су проблеми око граничника, јер људи знају да ограде више него што им припада, па имају судске спорове и трошкове“, каже Пудар Ивановић.

Љиљана Алексић, шеф подручне јединице Билећа је рекла да је ова херцеговачка општина спада у локалне заједнице које су до сада урадиле највише у РС на успостављању катастра непокретности, што је најбољи начин да грађани рјеше своје имовинске проблеме ефикасно и бесплатно.

Према ријечима начелника Фоче Радислава Машића, у Фочи која је територијално највећа локална заједница у РС након Бања Луке, у овом граду недостаје  стручног кадра за рјешавање имовинско-правних питања, а највише проблема грађанима и инвеститорима је разграничење земљишта и парцела.

Састанци представника Републичке геодетске управе са представницима подручних јединица и локалних власти биће одржани и у другим регионалним центрима у РС.

Д.Ч.