Eksploatacija građevinaca na Svetoj gori – rade po deset sati, plaćeni su minimalno, žive bez struje i vode

282610_sveta-gora01apfoto-nikolas-giakoumidis_f
ATINA l Sindikat građevinskih radnika grčkog regiona Halkidike osudio je u saopštenju preduzetnike i crkveno-državnu upravu Svete gore zbog „teške eksploatacije radnika“ na nekoliko gradilišta u tom pribežištu domaćih i stranih pravoslavnih monaha.
Atinski nedeljnik „Pondiki“ je danas preneo na svom sajtu saopštenje u kojem piše da su uslovi rada na Svetoj gori „bedni“ i „tragični“, a na jednom gradilištu čak i „pakleni“, što je sindikat potvrdio posetom gradilištima i prijavio nepravilnosti vlastima.
Građevinci rade „najmanje po 10 sati dnevno“, bez ugovora, „u srednjevekovnim uslovima… bez elementarne opreme i bez ikakvih mera zaštite, …sami u rukama prenoseći kamene blokove“. Dnevnice radnika su „uvredljvo male“ – manje od 2,5 evra na sat i do ukupno 25 evra dnevno, a i takve se isplaćuju u velikim razmacima, jednom mesečno, a ne jednom nedeljno kako bi trebalo u tim poslovima, naveo je Sindikat.
Pošto nemaju novca, kako prenosi grčki nedeljnik, radnici uzimaju od trgovaca namirnice na veresiju, ali cene na Svetoj gori koje su ionako znatno veće nego drugde u Grčkoj, u tom slučaju su još znatno više.
Radnici na Svetoj gori rade „od jutra do mraka jer im preduzetnici koji ih eksploatišu, kažu: ‘Pošto ste već na Svetoj Gori i nemate čime drugim da se bavite, onda radite’ „. Smešteni su na samim gradilištima „bez elementarnih uslova za život i odmor“ – bez struje, vode, šporeta, frižidera, stolova, stolica, u „neverovatno nehigijenskim uslovima“.
Improvizovane WC-e koristi po više od 10 osoba, a služe im i za tuširanje, a spavaju u monaškim ćelijama predviđenim za jednog monaha, a tu ih ima šest do osam.
Zbog svega toga, iako drugde ne mogu naći posao zbog krize u Grčkoj, radnici beže već posle prvih mesec dana, čim dobiju prvu platu, a umesto njih dolaze sve neiskusniji, te je opasnost od nesreće na gradilištu sve veća, ukazao je Sindikat.
Da bi ih sprečili da beže, poslodavci ih ucenjuju plaćanjem „troškova povratka“ za šta novac tek treba da zarade.
Pošto je tako opisao stanje i podneo prijavu vlastima od kojih odgovora nema, Sindikat građevinskih radnika Halkidike je pozvao radnike u „sindikalnu i klasnu borbu“.
Beta