Експлозија на концерту у Манчестеру – 22 мртвих, 50 повријеђених

МАНЧЕСТЕР │ Јутро након стравичне експлозије на концерту америчке поп звијезде Аријане Гранде у Манчестеру доноси нови биланс жртава. Према новим извјештајима полиције, страдало је 22 људи.

До експлозије је дошло испред хале одмах након завршетка концерта када су људи излазили. На концерту је било око 20.000 људи, углавном дјеце и младих.Након експлозије било је доста опречних информација о броју експлозија, као и да информација о пуцњевима, о наводном наоружаном нападачу.Из Манчестер арене наводе да је ријеч о једној експлозији.

Страхује се да би број жртава могао још да расте. Из Хитне помоћи наводе да су 59 људи одвели у болнице широм града, као и да је велики број лакше повријеђених примио помоћ на лицу мјеста.

Узроци и даље нису познати, али из полиције наводе да је могуће да је ријеч о тероризму, као и да се вјерује да је ријеч о бомбашу самоубици.

Из Хитне помоћи апелују на грађане да их зову само у случају ситуација опасних по живот. На лицу мјеста налази се велики број полиције, стигла је и контрадиверзиона јединица са псима. Хеликоптер кружи око хале.

Портпарол Аријане Гранде саопштио је да је она добро.

Полиција је на Твитеру упозорила грађане нешто око два сата послије поноћи да ће извршити контролисану експлозију због сумњиве торбе која је пронађена у близини хале у којој је био концерт. Није било опасности, у торби су биле само ствари.

Сјведоци који су у тренутку експлозије били у Манчестер арени након концерта Аријане Гранде наводе да је у хали дошло до стампеда, панике, да су дјевојчице вриштале…

“Чула се гласна експлозија из арене, осјетио се потрес и онда су сви почели да вриште и кренули да изађу. Док смо излазили много полиције је долазило ту, све је било окружено полицијом“, изјавила је за “Гардијан“ Хана Дејн која је била на концерту.

„Био сам у тоалету када сам чуо гласну експлозију одмах након завршетка концерта када су људи већ почели да излазе. Људи су почели да бjеже. Видио сам људе који трће и вриште у једном правцу у друге који се враћају из тог смјера и исто раде. Обезбјеђење је такође трчало. Виђате стално овакве ствари у вестима и никада не очекујете да се и вама догоде. Само сам потрчао да обезбиједим да је моја сестра безбједна“, каже 17-годишњи Оливер Џонс који је на концерту био са својом 19-годишњом сестром.

Двадесетогодишња Ерин Мекдагл из Њукасла каже да се на крају концерта чула гласна експлозија, као и да су свјетла била упаљена, па су знали да то није део концерта. Према њеним ријечима, било је много дима.

“Гаријан“ преноси и изјаве људи из хале да су видели крваве људе, као и да су припадници објезбеђења износили повријеђене.

У нападу испред Вестминстера у центру Лондона 22. марта ове године када је Британац Халид Масуд аутомобилом улетио међу пјешаке повређено је више од 50 људи, а четворо је убијено. Масуд је током напада убијен, а одговорност за напад преузела је Исламска држава.

Европа се током протеклих неколико година суочила са више терористичких напада, почевши од напада на Шарли Ебдо у јануару 2015. године. Потом се у новембру исте године догодио напад на Батаклан, такође у Паризу. У марту 2016. терористички напад догодио се у Бриселу, у јулу у Ници, а за католички Божић те године у Берлину. Током новогодишње ноћи терористички напад догодио се у Истанбулу.

Аријана Гранде је америчка поп пјевачица и глумица. Рођена је 1993. године. Објавила је до сада три албума и њену публику углавном чине тинејџери.

Наводи се и да ју је “Тајм“ 2016. уврстио на листу 100 најутицајнијих људи на свијету, као и да има велики утицај на друштвеним мрежама гдје је друга најпраћенија особа на Инстаграму.

Ово је био први од три њена заказана концерта у Британији.

Агенције