Експлозија у Рафинерији у Броду – један радник погинуо, деветоро повријеђених

Синоћ око 21.30 часова дошло је до јаке експлозије у Рафинерији у Броду, у којој је један радник погинуо, а деветоро повријеђено.

Експлодирало је постројење 04 и све ватрогасне јединице су гасиле и локализвале пожар, ово је за нашу телевизију потврдио начелник општине Брод Илија Јовичић.

„Усљед експлозије, девет радника је повријеђено, један радник је погинуо“, изјавио је начелник општине Брод.

Ситуација је под контролом, а писања појединих медија да су надлежне службе наредиле грађанима који живе у близини Рафинерије да се склоне, јер у облаку дима има штетних честица по здравље, Јовичић је демантовао.

У Болницу Свети апостол Лука у Добоју примљено је шест пацијената који су повријеђени у експлозији у рафинерији од Броду, од којих је пет са лакшим повредама задржано на опсервацији, док је један пуштен кући, рекао је доктор Зоран Благојевић.

„За сада су лаке тјелесне повреде настале ударцима и комадићима крхотина стакла .Они су стабилни и ван животне опасности. Данас ће бити завршене дијагностичке процедуре“, изјавио је Благојевић новинарима.

Он каже да су радници упућени на радиолошку обраду, ултразвучне прегледе абдомена, преглед неуролага.

Начелник општине Брод Илија Јовичић, који је обишао раднике у добојској болници, изразио је саучешће породици настрадалог радника Љубе Патковића /33/ из Жеравца.

Он је задовољан што су остали радници добро и очекује да ће у току дана бити пуштени кући.

„Ради се о групи радника који су радили на погону и који су у међувремену интервенисали на спречавању даље хаварије“, изјавио је Јовичић новинарима.

Он је захвалио челницима општина Славонски Брод, Модрича и Дервента који су изразили спремност да помогну.

Јовичић је рекао Срни да је након синоћње експлозије у Рафинерији нафте ватра брзо угашена и да је трећа смјена ушла у погоне да ради са једним часом закашњења.

Према његовим ријечима, овакве ситуације нажалост нису ријетке у рафинеријама.

Он је додао да ће узроци и посљедице експлозије у Броду бити познати касније.

Из полиције наводе да је јутрос почео увиђај којим руководи дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас телеграме саучешћа колективу Рафинерије нафте Брод и породици радника Љубе Патковића који је настрадао у синоћњој експлозији и пожару у овој рафинерији.

Затражене информације о пожару у Рафинерији Брод

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас Срни да је послат писани упит надлежнима у Рафинерији нафте у Броду у вези са посљедицама пожара, након чега ће се Министарство обратити јавности саопштењем.

Голићева је додала да се чека информација од инспекцијских органа када је ријеч о заштити на раду и од пожара, као и еколошкој заштити.

РТРС