Енергетска ефикасност за зграду градске управе

ТРЕБИЊЕ | Градоначелник Требиња Лука Петровић потписaо је данас   уговор  са представницима  швајцарске компаније „Ешер“ о почетку пројекта енергетске ефикасности зграде градске управе.

Вриједност пројекта је 328 хиљада швајцарских франака, од чега ће Влада Швајцарске посредством фондације „Репик“ издвојити 150 хиљада, колико и град Требиње, а компанија „Ешер“ 28 хиљада франака.

Посао би требао бити завршен наредне године.

Према ријечима требињског градоначелника, у згради градске управе  биће потпуно обновљен климатизациони систем, постављени соларни панели, а уштеде електричне и топлотне енергији биће значајне.

Петровић је подсјетио да се захваљујући Влади РС пројекти  енергетске ефикасности проведени у требињском Дому ученика, Академији ликовних умјетности, Факултету за производњу и менаџмент, студенском  центру, требињској Болници, гдје се у сарадњи са УНДП ради инсталација опреме за систем гријања и хлађења вриједан преко пола милиона KМ.

„Град Требиње ће и даље учествовати у пројектима енергетске ефикасности и у другим објектима“ истакао је Петровић.

Габријела Kаднер из компаније „Ешер“, која се бави енергетском ефикасношћу, је истакла да је ово пилот пројекат у БиХ у чијој првој фази је мапирање зграда локалних управа како би се увидјело гдје се највише троши струје, након чега ће се тражити најбоље рјешење за уштеде у тим објектима.

„Подијелићемо и искуства за људима из локалних заједница који ће након завшетка пројекта пратити процес енергетске ефикасности на њиховим објектима и показати како се то ради у Швајцарској.“ истакла је Kаднер.

Д.Ч.