Energetska efikasnost za zgradu gradske uprave

TREBINJE | Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao je danas   ugovor  sa predstavnicima  švajcarske kompanije „Ešer“ o početku projekta energetske efikasnosti zgrade gradske uprave.

Vrijednost projekta je 328 hiljada švajcarskih franaka, od čega će Vlada Švajcarske posredstvom fondacije „Repik“ izdvojiti 150 hiljada, koliko i grad Trebinje, a kompanija „Ešer“ 28 hiljada franaka.

Posao bi trebao biti završen naredne godine.

Prema riječima trebinjskog gradonačelnika, u zgradi gradske uprave  biće potpuno obnovljen klimatizacioni sistem, postavljeni solarni paneli, a uštede električne i toplotne energiji biće značajne.

Petrović je podsjetio da se zahvaljujući Vladi RS projekti  energetske efikasnosti provedeni u trebinjskom Domu učenika, Akademiji likovnih umjetnosti, Fakultetu za proizvodnju i menadžment, studenskom  centru, trebinjskoj Bolnici, gdje se u saradnji sa UNDP radi instalacija opreme za sistem grijanja i hlađenja vrijedan preko pola miliona KM.

„Grad Trebinje će i dalje učestvovati u projektima energetske efikasnosti i u drugim objektima“ istakao je Petrović.

Gabrijela Kadner iz kompanije „Ešer“, koja se bavi energetskom efikasnošću, je istakla da je ovo pilot projekat u BiH u čijoj prvoj fazi je mapiranje zgrada lokalnih uprava kako bi se uvidjelo gdje se najviše troši struje, nakon čega će se tražiti najbolje rješenje za uštede u tim objektima.

„Podijelićemo i iskustva za ljudima iz lokalnih zajednica koji će nakon zavšetka projekta pratiti proces energetske efikasnosti na njihovim objektima i pokazati kako se to radi u Švajcarskoj.“ istakla je Kadner.

D.Č.