ЕП: Јачају партије крајње деснице

Странке крајње деснице ће на изборима за Европски парламент у мају удвостручити број посланичких мјеста, док се конзервативне и социјалдемократске групације суочавају са великим губицима, резултати су најновијих анкета.

Резултати анкете, која је објављена у њемачком дневнику „Билд“, указују на то да тренутно владајуће партије неће моћи да формирају „велику коалицију“ у Европском парламенту.

Испитивање је показало да ће посланички блок крајње деснице – Европа нација и слободе, чије су чланице аустријска Слободарска партија и Национални покрет Марин Ле Пен добити 67 посланичких мјеста, што је раст у односу на тренутних 37.

Конзервативни блок – Европска народна партија, чија је чланица и Хришћанско социјалистичка унија њемачког канцелара Ангеле Меркел, изгубиће 43 посланичка мјеста и имаће укупно 174, док ће Прогресивна алијанса социјалиста и демократа изгубити 45 посланичких мјеста и имаће 141.

Анкета је обухватила 9.500 испитаника, а спроведена је у шест чланица ЕУ – Њемачкој, Аустрији, Италији, Пољској, Шпанији и Француској, од краја фебруара до почетка марта.

Странке крајње деснице су биле прве у Француској, Италији и Пољској.

Аналитичари истичу да резултати анкета потврђују „дубоке критике“ према тренутно владајућим партијама, што указује на то да ће крајња десница ојачати и на европском нивоу.

Агенције