Епископ Григорије бесједио на молитви за јединство хришћана у Дубровнику

ДУБРОВНИК │ Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством епархије присуствовао је синоћ у дубровачкој катедрали Госпе Велике традиционалној молитви за јединство хришћана, коју је предводио дубровачки бискуп Мате Узинић.

Како је наведено са службеној страници Епархије захумско-херцеговачке и приморске –  ово је седми пут да се екуменска молитва уз учешће православних и католика моли у Дубровнику, а ријеч је о молитви чији је текст сваке године плод заједничког договора комисија двају цркава, који се потом дистрибуира свим црквама по свијету.

Како је већ уобичајено да на овој молитви у католичкој цркви бесједи православни епископ, у катедрали Госпе Велике говорио је епископ Григорије – ове године о свеприсутној сили Светог Духа у животима вјерујућих.

Он је рекао да је Свети Дух „тај који нам оприсутњује Христа и невидљиву силу Божију доноси међу нас – на живот или на осуду“, отклања нашу немоћ, слабост и малодушност, „пружа одговор и утјеху на молитву сиротих, убогих, понижених, грешних, свих нас“.

„Уколико смо отворени за њега, он је присутан у нама и међу нама, дакле – он куца на врата срцâ наших. Он није дух који поробљава, него Дух који ослобађа... Примити Духа и молити се у Духу значи отворити душу и срце за Бога и за Христа ради нас распетога. Ако се тако отворимо, онда ће нас походити Дух Свети за кога нам Павле открива: ‘Гдје је Дух Господњи, ондје је слобода!’“, поручио је епископ Григорије.

Владика Григорије је опоменуо да Дух Свети „није људски дух, дух времена, дух који се на било који начин може посједовати или којим се како било може управљати“, како то у незнању самоувјерено тврде „лажни духовници“, који „својатају“ Духа како би овладали душама људи, „учвршћујући их у фанатизму и лажној сигурности, а за себе извлачећи неку корист“.

„Усуђујем се на крају рећи да слабо вјерујем у људе и у све оне системе које су они осмислили, ма како се ти системи звали. Али зато чврсто и непоколебљиво вјерујем да Дух Свети може бити у људима и међу људима.… И њему се, у коначници ове бесједе, молим ријечима Светог Василија Великог: ‘Господе, благослови благошћу својом круг године; прекрати раздоре међу црквама; угаси непријатељства међу народима, силом Духа Твога Светога.‘ Амин!“, поручио је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Радио Требиње