Episkop Grigorije besjedio na molitvi za jedinstvo hrišćana u Dubrovniku

DUBROVNIK │ Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom eparhije prisustvovao je sinoć u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike tradicionalnoj molitvi za jedinstvo hrišćana, koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Kako je navedeno sa službenoj stranici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske –  ovo je sedmi put da se ekumenska molitva uz učešće pravoslavnih i katolika moli u Dubrovniku, a riječ je o molitvi čiji je tekst svake godine plod zajedničkog dogovora komisija dvaju crkava, koji se potom distribuira svim crkvama po svijetu.

Kako je već uobičajeno da na ovoj molitvi u katoličkoj crkvi besjedi pravoslavni episkop, u katedrali Gospe Velike govorio je episkop Grigorije – ove godine o sveprisutnoj sili Svetog Duha u životima vjerujućih.

On je rekao da je Sveti Duh „taj koji nam oprisutnjuje Hrista i nevidljivu silu Božiju donosi među nas – na život ili na osudu“, otklanja našu nemoć, slabost i malodušnost, „pruža odgovor i utjehu na molitvu sirotih, ubogih, poniženih, grešnih, svih nas“.

„Ukoliko smo otvoreni za njega, on je prisutan u nama i među nama, dakle – on kuca na vrata srcâ naših. On nije duh koji porobljava, nego Duh koji oslobađa... Primiti Duha i moliti se u Duhu znači otvoriti dušu i srce za Boga i za Hrista radi nas raspetoga. Ako se tako otvorimo, onda će nas pohoditi Duh Sveti za koga nam Pavle otkriva: ‘Gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda!’“, poručio je episkop Grigorije.

Vladika Grigorije je opomenuo da Duh Sveti „nije ljudski duh, duh vremena, duh koji se na bilo koji način može posjedovati ili kojim se kako bilo može upravljati“, kako to u neznanju samouvjereno tvrde „lažni duhovnici“, koji „svojataju“ Duha kako bi ovladali dušama ljudi, „učvršćujući ih u fanatizmu i lažnoj sigurnosti, a za sebe izvlačeći neku korist“.

„Usuđujem se na kraju reći da slabo vjerujem u ljude i u sve one sisteme koje su oni osmislili, ma kako se ti sistemi zvali. Ali zato čvrsto i nepokolebljivo vjerujem da Duh Sveti može biti u ljudima i među ljudima.… I njemu se, u konačnici ove besjede, molim riječima Svetog Vasilija Velikog: ‘Gospode, blagoslovi blagošću svojom krug godine; prekrati razdore među crkvama; ugasi neprijateljstva među narodima, silom Duha Tvoga Svetoga.‘ Amin!“, poručio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Radio Trebinje