Ербас након 25 год. поново лети за Њујорк

avioni srbija

БЕОГРАД │ На београдски аеродром Никола Тесла данас треба да слети први широкотрупни авион за редовни интреконтинетални саобраћај између Балкана и Америке, Београда и Њујорка после скоро четврт века.

Ер Србија ће данас свечано дочекати нови авион „ербас А330“ који је спреман за летове за Њујорк, а дочеку и слетању новог авиона присуствоваће председник Наџорног одбора Ер Србије и градоначелник Београда Синиша Мали и генерални директор Ер Србије Дане Кондић.

Летом ће управљати капетан Давор Мишељић, извршни директор за саобраћај Ер Србије, наводи се у саопштењу ове компаније.

„Ербас А330“ је највећи авион у флоти Ер Србије и овај авион ће летети на линији између Београда и Њујорка.

Ер Србија је једина компанија која има такав лет у окружењу, а авион „ербас А330“ изнајмљен је од Ер Индије за пола милиона долара месечно.

Авион има 254 седишта у економској и бизнис класи, може да прими 10 тона робе по лету, па је то и изазов за наше извознике, кажу у Привредној комори Србије, навео је РТС.

Најава лета за Америку пробудила је и продају авио карата. Промотивна цена у нижој сезони је 440 евра за повратну карту, а то је натерало и конкуренцију да снизи цену карата после дужег времена.

Први директан лет за Њујорк планиран је за 23. јун, а предвиђено је пет летова недељно.

Аеродом „Никола Тесла“ набавио је већу количину сигурносне опреме, транспортних средства и нове авио-улазе да би летови ка САД били што боље реализовани.

Авион „ербас“, иако је европски производ, користе највише амерички авиопревозници. Један је од најпоузданијих у класи и међу првима је добио сертификат да само са два мотора може да лети прекоокеанске руте.

БНТВ