ЕРС: Киша стабилизовала производњу електрана

ТРЕБИЊЕ │ Електропривреда Републике Српске успјешно је превазишла период незапамћено лоше хидрологије и ушла у период стабилне производње и сигурног снабдијевања потрошача, кажу у ЕРС-у.

Иако су прве обилније кише у овој години поправиле стање у хидроакумулацији Билећа, гдје је суша била спустила коту на историјски минимум – систем Хидроелектрана на Требишњици тренутно користи потенцијал високих међудотока а раде само агрегати ХЕ Дубровник.

Највише падавина у протекла два дана управо је забиљежено на сливу Требишњице, између 100 и 250 литара по метру квадратном.

„Просјечни дотоци у акумулацију Билећа су били око 300 кубних метара у секунди, а у акумулацију Требиње 100 кубика у секунди. Кота на Билећком језеру попела се за 5 метара од најниже забиљежене, с тим што не трошимо воду из акумулације – него захваљујући високим међудотоцима у пуном капацитету раде агрегати у ХЕ Дубровник и тако ће бити до даљњег“, истиче портпарол ЕРС-а Ана Бокоњић Буха.

Она наводи да је добра ситуација и на сливовима Врбаса и Дрине, посебно у ХЕ Вишеград, гдје су дотоци у просјеку од 200 кубних метара у секунди, повећали производњу електране.

Одговорне у електроенергетском систему Српске радују метеоролошке прогнозе – које најављују нове падавине.

 „Тако да очекујемо дотоке изнад вишегодишњих просјека, на свим сливовима што ће знатно поправити лошу хидролошку ситуацију, нарочито слива Требишњице и изразито лоше стање акумулације Билећа. Очекујемо да ће добар хидролошки период потрајати до краја године што би значајно утицало на производњу и финансијско стање холдинга крајем 2017. године“, истиче Бокоњић Буха.

У пуном капацитету, додаје она, ангажоване су и двије термоелектране – у Гацку и Угљевику, тако да је Електропривреда Републике Српске, послије дужег неповољног пероиода и смањене производње, коначно дошла у ситуацију да обезбјеђује довољне количине електричне енергије за домаће купце.

Штавише, истиче Бокоњић Буха, произведени су и вишкови струје које путем српске берзе електричне енергије „SEPEX“ и на билатералном тржишту Електропривреда продаје извозном конзуму.

Р.С.