ЕУ и Савјет безбједности да реагују на провокације о „великој Албанији“

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић поручио је да изјаве највиших званичника самопроглашеног Косова и Албаније да границе између њих не постоје, те да ће убрзо бити обрисане и границе са Македонијом, Црном Гором и Грчком захтијева не само реаговање ЕУ, већ и свих чланова Савјета безбједности УН.

Анђелковић је нагласио да то значи грубо кршење Резолуције 1244 и директно утирање пута за стварање „велике Албаније“ и да је једнако опасно као и покушај стварања „војске Косова“.

„Од 1999. године, када је извршена агресија на Србију, па до данас уз сву нашу причу о пријатељству са Западом нигдје нисмо одмакли. И даље се против нас врши мирнодопска агресија од Албанаца и њихових ментора“, рекао је Анђелковић за „Вечерње новости“.

Он је поручио да Србија мора томе да се супротстави и да, макар на сјеверу Космета, што брже може успоставља своје институције и помаже српском народу да се организује за одбрану, да и ти дијелови не би сутра потпали под власт „велике Албаније“.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић оцијенио је да су нове провокације Албанаца доказ да су Приштина и Тирана дали приоритет великоалбанском пројекту над чланством у ЕУ.

„Они су се очигледно потпуно окренули САД и Великој Британији, највећим промотерима њихове независности. Схватили су да је Унија у кризи којој се не назире крај“, закључио је Јовановић.

СРНА