ЕУ планира да појача притисак због Србије

381370_1

БРИСЕЛ │ Европска комисија и остале земље ЕУ планирају да појачају притисак на Хрватску, с намером да Загреб одустане од услова за поглавље 23 Србији, пише „Вечерњи“.

„Вечерњи лист“ у издању од понедељка ово наводи позивајући се на неименоване изворе у Бриселу, упућене у расправу о хрватској блокади.

Лист наводи да, међутим, из хрватског Министарства спољних и европских послова поручују да нема промене става, бар док не прође изборна кампања у Србији и док не буде формирана нова влада.

Радна група Европске уније за проширење завршила је у петак састанак без сагласности Хрватске да Србија отвори поглавље 23. Хрватска није дала сагласност на извештај о испуњености мерила за његово отварање.

Подсећамо, радна група за проширење Европске уније завршила је састанак без сагласности Хрватске да Србија отвори поглавље 23. Постигнута је сагласност да се у јуну отвори поглавље 24, а разговори ће бити настављени.

На састанку радне групе ЕУ за проширење Хрватска није изнела став о отварању поглавља 23 у преговорима са Србијом, тако да је та тачка скинута с дневног реда и о томе ће се поново разговарати следеће седмице, рекла је шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

„Хрватска представница није имала инструкцију из Загреба, тако да се прешло преко ове тачке и она је остављена за следећу недељу“, рекла је Мишчевићева.

Та тачка ће сад, како је објаснила, стално бити стављана на дневни ред и „неће се ни померати, ни склањати, ни блокирати док год не добију зелено светло из Загреба“.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Влада Републике Србије запрепашћена одлуком Хрватске да не подржи европски пут Србије.

Б92