ЕУ: Шенген се укида на двије године

EU

БРИСЕЛ │ Извори Европске комисије пренели оцену да увођење привременог надзора не би требало да има уплива на режим без ЕУ виза за грађане Србије и држава Западног Балкана.

Савет министара Европске уније може увести контролу на једној или више унутрашњих шенгенских граница и на раздобље од две године ако се оцени да постоји „трајно мањкаво функционисање“ шенгенског режима, али Европска комисија сматра да засад није дошло до такве ситуације.

То је данас рекла портпаролка у Европској комисији Наташа Берто (Натасха Бертауд) која је навела да су неке чланице шенгенског простора већ увеле пасошку контролу путника на рок од шест месеци, који истиче у мају.

Берто је тиме одговорила на питање новинара да ли су тачни наводи у италијанским медијима да због избегличке кризе која је угрозила безбедност ЕУ, Европска комисија предлаже да се вероватно најпре потпуна контрола шенгенских, а тиме и граница ЕУ, уведе у Грчкој, а потом и да се на две године суспендује цео шенгенски поредак без унутрашњих међа.

Агенцији Бета су извори Европске комисије пренели оцену да увођење привременог надзора не би требало да има уплива на режим без ЕУ виза за грађане Србије и држава Западног Балкана, који по уласку у шенгенски простор, што је већ сад случај на неким унутрашњим границама, само морају показати ваљан биометријски пасош.

Наташа Берто је објаснила да враћање поновне граничне контроле омогућава члан 26. статута Шенгена и да ће министри унутрашњих послова ЕУ у понедељак у Амстердаму оценити да ли би се таква мера убудуће морала сагледати због заоштравање избегличке кризе.

Према италијанским медијима, о томе су већ разговарали амбасадори чланица ЕУ у склопу Kомитета сталних представника Уније који припремају министарске састанке.

Стављање на дневни ред претњу укидања Шенгена на две године има за циљ да досад одбојну Грчку пре свега приволи да прихвати увођење европске граничне и поморске страже с овлашћењима и да онемогућава улазак миграната на границама према Турској.

Италијански листови и други медији позивају се на изворе ЕУ и кажу да то јесте „последња мера“, али и неминован корак ако се не нађе хитно решење за заустављање неконтролисаног прилива имиграната и не заштите потпуно спољне границе Уније.

У извештајима се посебна пажња даје изјави немачког министра унутрашњих послова Томаса де Мезијера да Немачка жели да већ уведену привремену контролу пасоша и промета путника на својим шенгенским границама продужи на неодређено време.
Новости