Evo, zašto plaćate RTV pretplatu

360.000 KM za dnevnice, 330 litara goriva dnevno, 69.000 KM za poslovni prostor u Bijeljini, putovanja, Rolan Garos…

346370_1

BANJALUKA/BIJELJINA | Zakon o javnom RTV servisu nalaže da je Radio-televizija Republike Srpske dužna da jednom godišnje dostavi Narodnoj skupštini RS izvještaj o svojim aktivnostima, uključujući i finansijski izvještaj zajedno sa izvještajem o reviziji finansijskog poslovanja. Međutim, RTRS to nije učinila ni za 2013., ni za 2014. godinu. Poslanici još čekaju izvještaje, ali i planove za ovu godinu. Kako stvari stoje – uzalud.

Kako Istina saznaje iz dobro obavještenih izvora, bahatost rukovodstva RTRS izmakla je kontroli države, a sumnjivih radnji i troškova ima na pretek.

Glavni razlog zbog kojeg RTRS ne dostavlja izvještaje Narodnoj skupštini RS lako bi moglo biti sporno poslovanje sa kompanijom „Zona Dasto-Semtel“, prvim privatnim nacionalnim mrežnim operaterom u BiH, koja ima kompletnu SDH mrežu.

Direktor “Zone” je nekadašnji radnik RTRS Saša Risović, dok su osnivači “Zone” Zoran Davčev iz Bijeljine, kompanija “Igmin MM” i kompanija “Fortel”. Risović je ujedno i jedan od osnivača “Fortela”, što znači da nije samo direktor “Zone” već i njen suvlasnik.

Drugi osnivač “Fortela” i treći suvlasnik “Zone” je direktor Media centra RTRS Siniša Ninković, a on je ujedno i tehnički direktor “Zone”.

Ukoliko bi svi navedeni izvještaji došli pred narodne poslanike na svjetlo dana bi izašli i podaci o iznajmljivanju prostorija za IT centar RTRS u Bijeljini.

Prema dosadašnjim podacima RTRS prostor iznajmljuje upravo od “Zone” i to za cijelih 69. 000 KM, iako je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić svojevremeno nudio besplatan prostor RTRS za IT centar.

RTRS je kupila pravo za prenos Rolan – Garosa vodeći trku sa komercijalnim televizijma što nije misija javnog servisa.

Direktor RTRS Draško Milinović je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Teniskog saveza RS. Da li je Milinović bio na Rolan-Garosu i o čijem trošku? I to je samo još jedno od pitanja na koje poslanici i javnost još čekaju na odgovor.

Takođe uptino je i koliko RTRS mjesečno odnosno godišnje troši na gorivo.

Za gorivo je RTRS izdvojio 240. 000 KM što znači da je kupljeno preko 120.000 litara goriva, odnosno 330 litara dnevno.

Magazin Istina