Европа најављује враћање Шенгена

377147_1

БРИСЕЛ │ Европска унија ће данас објавити „нацрт плана“ за поновну потпуну примјену „шенгенске зоне“ слободног кретања.

„Шенгенске зоне“ је близу колапса усјлед тога што су поједине земље због избјегличке кризе поново увеле пограничне контроле, наводи агенција АФП, која је имала увид у тај документ.

План подразумијева хитно формирање система обалске страже ЕУ и ојачање спољне границе Грчке, која је главна тачка за улазак избјеглица и миграната у Европу, пренео је АФП.

Након готово двије деценије слободног путовања у већем дијелу Европе, 26-члана „шенгенска зона“ је на ивици колапса, пошто су неке чланице једнострано увеле пограничне контроле како би спријечиле мигранте да из Грчке стигну до богатијих земаља на сјеверу Европе.

„Данас ћемо усвојити нацрт плана о томе како поново вратити на снагу ‘шенгенски систем’ у потпуности“, рекао је извор из Европске комисије. Будући да се Европа суочава са најтежом избјегличком кризом од Другог свјетског рата, у плану ЕК се наводи да је потпуна примјена шенгенске зоне „од кључне важности за Европску унију као цјелину“.

Уколико све пропадне и буде неопходно увођење граничних контрола, „то би означило рушење централног стуба процеса уједињења ЕУ“, наводи се у документу.

ЕК упозорава и да би економски трошкови пада „шенгенске зоне“ у наредних 10 година могао да износи 1,4 билиона евра, подсјеа Тањуг. У Европу је од почетка 2015. године стигло више од 1,13 милиона избјеглица, од којих је већина стигла прво у Грчку из Турске, да би затим балканском рутом дошле до Њемачке, шведске и других држава.

Независне новине