Evropska noć muzeja u Trebinju: Kultura koja nas povezuje još od praistorije

TREBINJE │ Nizom programa i otvaranjem stalnih postavki za posjetioce do kasnih večernjih sati, Muzej Hercegovine, 11. godinu zaredom, obilježio je večaras Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

Program je počeo otvaranjem izložbe radova polaznika škole slikanja i crtanja „Kembridž“ centra iz Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja – objedinjenih nazivom „Udahnimo umjetnost zajedno“.

Akademski slikar Sandra Cumbo, koja vodi školu crtanja i slikanja u Trebinju, istakla je da je ovo već 24 izložba „Kembridž“ centra od osnivanja, a predstavila je radove 50 polaznika starosti od 6 do 18 godina, rađene na raznovrsne teme i u razičitim tehnikama.

„Nadamo se da će ova naša tradicija da se nastavi i da će neki od naših polaznika, ovoga puta kao ostvareni umjetnici, opet da se vrate u muzej – da izlažu svoja djela“, istakla je Cumbo.

Program je nastavljen predavanjem i izložbom „Sudar kultura – Mjesta susretanja“ Martine i Borisa Kavura, profesora na humanističkim studijima Primorskog univerziteta u Kopru, o vezama praistorijskih zajednica sredozemnih civilizacija, te uticajima keltske kulture na prostor Sredozemlja.

Slovenački profesori arheologije na osnovu motivskih podudarnosti u pokretnom arheološkom materijalu pokazuju da su između centralne Evrope i Sredozemlja i u stoljećima prije naše ere postojali evidentni kulturni kontakti, te da je još praistorija bila osnov za kasniji civilizacijski razvoj našeg kontinenta.

 „Ovim projektom željeli smo pokazati da je Evropa uvijek bila povezana i kako smo svi mi dio tog njenog velikog kulturnog mozaika, a saradnjom našeg univerziteta i muzeja – skrenuti pažnju na to zaista veliko bogatstvo kulturne baštine koje se čuva u brojnim muzejima u regiji, pa i u Muzeju Hercegovine“, istakao je dr Boris Kavura, podsjećajući da je 2018. godina u Evropi upravo godina posvećena kulturnom nasljeđu.

Izložbu „Sudar kultura – Mjesta susretanja“ upotpunili su i eksponati praistorijske zbirke Muzeja Hercegovine – nakit i šljemovi ilirskih ratnika, koji su za ovu priliku bili izloženi u galeriji ustanove, a najmlađi posjetioci muzeja kroz likovnu radionicu dobili su zadatak da izmaštaju – kako je izgledao ilirski ratnik, ali i da na Fejsbuku podjele svoje doživljaje o Noći muzeja u Trebinju.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da je program koncipiran upravo u duhu ovogodišnje teme Noći muzeja „Hiperpovezani muzeji: novi pristupi i nova publika“, a što se ogleda u angažovanju nove publike i uključivanju tehnoloških alata za povezivanje, te saradnji sa različitim institucijama, ustanovama i organizacijama.

„A to se odnosi i na povezanost, koja se nama čini danas nepojmljivom a koja je na evropskom prostoru postojala i u prvom milenijumu prije naše ere, samo što su tada različita bila prevozna sredstva i način življenja“, istakla je ona.

Program ovogodišnje Evropske noći muzeja otvorio je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević istakavši da je ova manifestacija postala i trebinjska tradicija, čime se naš grad i ove godine upisuje u red evropskih gradova.

On je podsjetio da sa majskim svetkovinama kulture počinje i „Trebinjsko kulturno ljeto“, koje će i ove godine, istakao je Milošević, biti bogatije nego godinu prije.

„Mi smo tu da svake godine upotpunjujemo sadržaje a sve na putu zavjeta koji nam je ostavio Jovan Dučić – da Trebinje bude grad kulture. Sigurno je da će ove godine biti i novih sadržaja – baziranih kako na tradicionalnim tako i na savremenim tendencijama, kako bi svako od naših sugrađana i posjetilaca Trebinja mogao da izabere nešto za sebe“, kazao je on.

Veče se završeno u dobrom raspoloženju uz popularni trebinjski bend „Krugovi u žitu“.

R.S.