Европска унија може да се распадне

367620_1
БРИСЕЛ │ Европска унија изложена је ризику да се распадне и њене присталице морају да се боре да је сачувају, изјавио је предсједник Европског парламента Мартин Шулц.
Шулц је рекао у интервјуу њемачком листу „Велт“ да је ЕУ у опасности и да постоје снаге које желе да је разбију.
Он је одговорио на недавно упозорење луксембуршког министра спољних послова Жана Аселборна да би ЕУ могла да се распадне.
„Нико не може да каже да ли ће ЕУ постојати у овом облику за десет година. Ако то желимо, потребно је да се жестоко боримо за то“, рекао је Шулц.
Он није прецизирао на какве пријетње мисли, али већи дио интервјуа био је фокусиран на мигрантску кризу, која је ове године оптеретила Европу и њено јединство.
Шулц је рекао да ЕУ није без алтернатива и би једна од опција била Европа у којој преовладавају национализам, границе и зидови.
„То би било кобно зато што је то у прошлости више пута водило наш континент у катастрофу“, додао је предсједник Европског парламента.
Подјеле унутар ЕУ нарочито су изражене између Њемачке и источних чланица европског блока, чији се лидери противе плану о равноправном прихватању избјеглица.
Агенције