Evropski parlament odustao od rezolucije o Srebrenici?

EU
STRAZBUR | Evropski parlament najvjerovatnije će povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici.
Rezolucijom su se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi, saznaje „Danas“ nezvanično od izvora u EP. Kako preciziraju sagovornici „Danasa“, preovladao je stav da bi takva rezolucija „bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u EP“.

„Niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je donijeta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme. Procijenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bilo ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban“, ističu izvori u EP.

Sagovornici „Danasa“ najavljuju da će dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici biti obilježena tokom plenarnog zasjedanja u Strazburu od 6. do 9. jula. U tom kontekstu, ističu da je planirano da predsjednik EP Martin Šulc održi govor, kao i da poslanici doniraju novac udruženju „Majke Srebrenice“.Kako saznaje „Danas“, dio sadržaja organizuje se na inicijativu poslanice Tanje Fajon.

Ona će se, takođe, 10. jula pridružiti posljednjoj dionici „Marša mira“, a dan kasnije će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

Pojedini mediji su prethodnih dana objavili da se u nacrtu rezolucije EP konstatovalo da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995. streljala više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok je oko 30.000 žena i djece protjerano u akciji etničkog čišćenja.

U tekstu je naglašeno da Evropski savjet, Komisija i zemlje članice EU „moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike“.

Nacrt rezolucije je isticao i značaj politike pomirenja i ukazivao na važnu ulogu koju u tome imaju vjerske institucije, mediji i obrazovni sistem. Inicijator predloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčič, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata (ALDE), treća po snazi grupa u EP.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će RS preko ruskih instanci u Savjetu bezbjednosti UN izraziti nezadovoljstvo zbog rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, prenijeli su banjalučki mediji.

Prema Dodikovim riječima, svi očekuju da će takva rezolucija „dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku“.

Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Rusije ili bilo čija druga, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da još nije odlučio da li će ići na obilježavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici i da to zavisi od bezbroj faktora.
Glas Srpske/Danas