ФБиХ би забрану, у Републици Српској сложни

333

САРАЈЕВО │ Док у Федерацији БиХ траже начине да се поништи одлука о одржавању референдума у Републици Српској о 9. јануару – Дану РС, те апелују на међународне институције и судове да ту одлуку ставе ван снаге, у Републици Српској увелико се врше припреме за одржавање референдума, уз јединствен став званичника из РС да од референдума неће одустати.

Из ОХР-а јуче су потврдили да ће данас бити одржана сједница Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ) и да је на дневном реду референдум.

Јуче је дио посланика у парламенту БиХ који долазе из ФБиХ одржао састанак у Сарајеву након ког су рекли да су тражили од чланова ПИЦ-а, ОХР-а и Уставног суда БиХ да реагују, те да забране одржавање референдума.

Они су истакли и да су забринути због цјелокупне ситуације у БиХ.

„Забринути смо што сусједи звецкају оружјем, те њиховим наоружавањем„, рекао је Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, који је и иницирао овај састанак. Договорено је да посланици данас на сједници Представничког дома ПС БиХ покрену ово питање и виде шта се може учинити да би се ова ситуација ријешила.

Са друге стране, Републичка комисија за спровођење референдума о Дану РС јуче је у Бањалуци донијела одлуку о именовању градских и општинских комисија за спровођење референдума, а Комисија је формирана и у Сребреници.

Синиша Каран, предсједник Комисије, најавио је да би у понедјељак, 5. септембра, у 12 сати у Бањалуци требало да буде одржан састанак предсједника свих општинских и градских комисија.

Влада РС упутила је јуче отворено писмо свим акредитованим амбасадорима у БиХ у коме се наглашава да је референдум у потпуности у складу с позитивним прописима и тиче се питања од највећег значаја за грађане РС.

Реаговао је и Александар Вучић, премијер Србије, који је казао да ће у случају да високи представник у БиХ затражи забрану одржавања референдума о Дану РС, хитно позвати у Београд српске политичке лидере из РС на консултације да би утврдили како штету свести на најмању мјеру по српски народ, односно извући највећу корист.

„У сваком случају, то би значило наш хитан састанак и вероватно целодневни или ноћни састанак. У сваком случају дуг састанак. Не бих да се мешам пре таквих одлука у било шта друго„, рекао је Вучић.

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ, упутио је амбасадорима ПИЦ-а и високом представнику за БиХ отворено писмо поводом данашње сједнице ПИЦ-а у којем истиче да одлука НС РС о проведби ентитетског референдума о овом питању не представља испитивање јавног мњења, јер Закон о референдуму и грађанској иницијативи ентитета РС обавезује институције власти у том ентитету да проведу резултате референдума.

Овај референдум је најозбиљнији удар на уставноправни поредак и владавину права у БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума. Провођење овог референдума представља активно, отворено и агресивно одбацивање одлуке Уставног суда БиХ„, поручио је Изетбеговић.

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа, сматра да би, послије референдума о Дану Републике, 9. јануар требало назвати даном државности РС, чиме би била досљедно спроведена одлука Уставног суда, а значај овог датума подигнут на још већи ниво. Он је рекао да Централна изборна комисија (ЦИК БиХ) нема ниједан елемент којим би оспорила давање бирачких спискова за спровођење референдума о Дану Републике.

Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, очекује да ће данашња сједница ПИЦ-а бити с циљем заштите Устава БиХ и одредаба Дејтонског мировног споразума.

Огњен Тадић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, сматра да ЦИК БиХ треба да достави спискове бирача јер су опште добро, а не приватно власништво.

Тужилаштво није добило рјешење

Тужилаштво БиХ, поводом честих новинарских упита о поступању у вези са дешавањем када је ријеч о најављеном референдуму у Републици Српској, саопштило је да од Уставног суда БиХ није добило рјешење којим се констатује неизвршење одлуке Уставног суда, као и идентификацију појединаца који одлуку не спроводе.

„Одлука је донесена 26. новембра прошле године, а рок од шест мјесеци је истекао 26. маја ове године. Тужилаштво БиХ од тог датума није добило рјешење којим Уставни суд констатује неизвршење одлуке„, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се додаје да је поступајући тужилац Тужилаштва БиХ упутио Уставном суду БиХ акт у којем тражи да се тај суд изјасни у вези са дешавањем када је ријеч о референдуму у Српској.

Изјаве

Бакир Изетбеговић: Овај референдум је најозбиљнији удар на уставноправни поредак и владавину права у БиХ од потписивања Дејтонског мировног споразума

Младен Иванић: Послије референдума о Дану Републике, 9. јануар би требало назвати даном државности РС

Александар Вучић: У случају забране одржавања референдума, хитан састанак представника српског народа у Београду

Денис Звиздић: Очекујем да сједница ПИЦ-а буде с циљем заштите Устава БиХ и одредаба Дејтонског споразума

Огњен Тадић: Забраном референдума међународна заједница би помогла Милораду Додику, предсједнику РС

Шемсудин Мехмедовић: Забринути смо најављеним референдумом, звецкањем оружја и са истока и са запада, наоружавањем наших сусједа

Независне новине