Filaret nije smijenjen zbog Šešelja i SAD

346010_1
BEOGRAD | Patrijarh Irinej naveo je da odluka o smeni vladike mileševskog Filareta nema veze sa Ordenom Belog andjela koji je dodelio lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, a ni sa ambasadorom SAD, već da se smenjenom episkopu pripisuju druge krivice.

“Pomenuti postupak (protiv vladike Filareta) nema nikave veze sa ordenom koji je Vama dodeljen. Lično sam pozdravio dodeljivanje ordena Vama. Isto tako nema nikakvog uticaja gospodin američki ambasador, to vam kažem pod punom odgovornošću. Na žalost vladiki Filaretu se pripisuju druge krivice, čisto kanonsko administrativne prirode”, naveo je patrijarh.

Zahvalivši Šešelju na pismu, patrijarh je lideru radikala zaželeo “dobro zdravlje, mudrosti i snagu u borbi protiv zlih sila ovoga sveta”.

Lider radikala je obraćajući se patrijarhu u pismu naveo da je sa velikom tugom i razočaranjem primio vest o neslozi u SPC i sapoštenje o smenama pojedinih vladika.

Tada je Šešelj izjavio da ga je zaprepastila i iznenadila vest da je Filaret smenjen zato sto mu je dodelio Orden Belog andjela i naveo da je spreman da ga vrati.

Episkop mileševski Filaret smenjen je 23. maja, 19 arhijereja bilo je za tu odluku a 18 protiv.

Neki mediji su pisali da je toj odluci, odnosno promeni dan ranije donete odluke da se Filaretu da još jedna šansa da popravi stanje u Eparhiji, doprinela ambasada SAD.

Beta