Film o Radovanu Karadžiću pred publikom

Svjetska priča o našem prvom predsjedniku – na Mećavniku i u Andrićgradu prikazan je film „Radovan – Povik iza zidova tamnice“, Dragana Elčića.

Ovo je ekskluzivna priča o Radovanu Karadžiću, ispričana kao lična ispovijest iza zidova tamnice u trenucima presude na 40 godina zatvora.

Režiser Dragan Elčić vjeruje da će njegov dokumentarni film o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti svjetska priča i da će gledaoci kroz njega moći na objektivan način da sagledaju ličnost Karadžića, ali i vrijeme koje ga je istaklo u prvi plan. Film otkriva mnoge stvari o kojima se do sada nije ništa znalo, ali slijedi i ljudsku liniju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Cilj je stvaranje vanvremenskog ostvarenja koje će ostati u nasljeđe budućim naraštajima kao dio srpske istorije i tradicije.

– Jeste to autentičan film, ali je film koji je nadišao aktuelni trenutak, bez obzira u kom se Radovan nalazi, nego je film koji je vanvremenski zato što je na bazi dokumenata: Na bazi činjenica i presjeka situacije urađeno je nešto što predstavlja malu istoriju srpskog pitanja na ovim prostorima – kaže Slobodan Stojanović, direktor fotografije.

Film je u Andrićgradu odgledao i čuveni ruski reditelj, glumac i profesor Nikolaj Burljajev.

– Danas je važno i Srbima i Rusima govoriti o tom čovjeku koji je od strane Juda predat Haškom tribunalu. Za većinu ljudi, kako u Srbiji, tako i u Rusiji, ime Radovana Karadžića se razumijeva u smislu heroja – rekao je Burljajev.

Lik Radovana Karadžića tumači glumac Ljubo Tadić. Svjestan je da će film o Karadžiću za mnoge biti kontroverzan.

– Negdje u samoj ćeliji, u polutami, odvija se život koji na sebi ima veliko breme. Sama ispitivanja, breme svih optužbi koje je dobio – kaže Tadić.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju podigao je 1995. godine optužnicu protiv Radovana Karadžića. Karadžić je bio u bjekstvu od 1996. do 21. jula 2008. godine kada je uhapšen u Srbiji. Film „Radovan – Povik iza zidova tamnice“ biće premijerno prikazan u Sava centru u Beogradu, 11. aprila.

RTRS