Филмаџије се дружиле на Ублима, одушевљене природом и грахом пољаком! (Фото)

Филмаџије, које већ неколико дана бораве у Требињу у оквиру 5. Фестивала медитеранског и европског филма, дружиле су се на зубачким Ублима, гдје је за њих спреман грах пољак на суво месо.

Одушевљени укусом аутентичног требињског граха, филмаџије су тражиле и тањир више, а кувар Илија Руњевац није крио одушевљење што су драги гости били више него одушевљени јелом које је спремио.

Памтиће, кажу, дружење на Ублима, али и специфичан укус граха. Поједини су се већ уз ручак почели распитивати и за локације на том подручју орјенског масива, интересујући се да управо ту током љета, али и зиме проводе одмор.

Тражен је и рецепт, који је Илија до детаља објаснио. Спемио је пет килограма граха пољака који је кувао око два и по сата, а који је претходни дан покишао у воду.

Неизоставни су били и зачини који су овом специјалитету дали посебан укус, као и салата од парадајза, лука и краставаца – направљена од производа једног требињског домаћина.

Најљепше утиске из Требиња, како су обећали, филмаџије ће пренијети својим пријатељима, а Убла маркирати као једно од главним мјеста која морају да посјете, те најавили скори долазак у град на обалама Требишњице.

„Лепше ми је ово дружење на Ублима, него било које по београдским хотелима. Одушевљен сам и хвала вам. До скорог виђења“, казао нам је прослављени новинар и филмски критичар Милан Д. Шпичек.

На крају дружења, неизоставно је било и заједнично фотографисање поред споменика војводи Луки Вукаловићу – зубачком кнезу и вођи устанка против Турака из друге средине 19. вијека.

Филмски фестивал завршава у неђељу, када ће га затворити глумац Небојша Глоговац и глумица Даница Максимовић.

Прес ТФФ