Филмска дива у акцији Библиотеке града Београда: И Моника Белучи његује српски језик

kul-monika-beluci_620x0

И филмска дива Моника Белучи подржала је акцију „Негујмо српски језик“, која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености. На фејсбук-страници Библиотеке града Београда, која је уз Секретаријат за културу и Филолошки факултет, покретач ове акције, осванула је слика италијанске глумице са „Правописом српског језика“ у рукама.

Белучијева је претходних годину дана била чест гост наше земље, јер је за то време на Мокрој Гори, у Требињу и на другим локацијама широм Србије и Републике Српске снимала филм „На млечном путу“ са Емиром Кустурицом. Више пута је понављала да је „заљубљена у нашу земљу, обичаје и језик“, а овом акцијом је то симболично и доказала.

Кампања „Негујмо српски језик“ има за циљ да се, уз учешће познатих личности и истицање различитих језичких поука, грађани подстакну да воде рачуна о томе како пишу и говоре и да се подигне ниво свести о значају неговања исправног писања и говорења. До сада су израђени многобројни едукативни постери са фотографијама познатих личности из света уметности, забаве, спорта, попут Анице Добре, Тихомира Станића, Марчела, Раде Ђуричин, Небојше Глоговца, Немање Радуловића, Иване Шпановић, Душка Ковачевића и многих других.

Вечерње новости