Финанциал Тајмс објавио платне листе терориста: Рат се баш и не исплати!

sirija rat

ЛОНДОН l Финанциал Тајмс објавио је платну листу џихадиста која показује колико се финансијски исплати „свети рат“ борцима ИСИС-а.

Претпоставља се да ИСИС из разних извора (нафта, отмице, шверц и остале криминалне активности) годишње заради око 900 милиона долара, од чега је 450 милиона долазило од шверцања нафте. Али, та се процјена односи на раздобље прије него што су савезници интензивирали бомбардовање њихових конвоја и бушотина.

Њихове „сталне“ борбене снаге, које се углавном састоји од страних бораца, коштају тек између 200 или 250 милиона долара годишње, што значи да су у великом опсегу одрживе чак и ако Исламска држава у потпуности остане без прихода од нафте.

Мјесечно на плате сталних бораца, који по процјенама броје око 30.000 људи, троше око 20 милиона долара. На локалне и помоћне борце, којих има између 50 и 70хиљада, потроши се око 15 до 20 милиона долара мјесечно.

Када се тај износ подијели на борце, испада да је основна плата страног борца у редовима ИД-а 150 долара мјесечно, која уз разне бенефиције и бонусе може досећи износ од 800 долара мјесечно.

Друге службе Исламске државе у лошијем су положају – полиција, тајне службе и морална полиција мјесечно „поједу“ између 10 и 15 милиона долара, док здравство и образовање мјесечно добију мање од 10 милиона долара заједно. ИД има девет функционалних болница у провинцији Деир ез-Зор, од којих ни једна нема више од 50 доктора. Доктори и медицинско особље запослено у тим болницама мјесечно зараде максимално 300 долара.

Стога, изван редова калифа и заповједника, џихад у редовима ИСИС-а није финансијски исплатив, закључује Финанциал Тајмс.
НН