Финиш случаја Каталоније поподне, сви чекају!

Сједница каталонског парламента заказана је за данас у 17.00 часова. Многи страхују да би посланици могли да изгласају унилатералну декларацију о независности Каталоније.

Истовремено, у Мадриду ће Сенат размотрати примјену члана 155 Устава и преузимање институција, полиције и финансија у Каталонији, у случају да ако тај регион не одустане од проглашења независности, а како наводе агенције, обје стране за сада стоје чврсто при својим одлукама.

Потпредсједник Каталоније Ориол Жункерас јуче је изјавио да шпанске власти нису оставиле опције властима Каталоније  него да наставе са проглашењем независности.

Шпански министар правде Рафаел Катала инсистирао је на томе да проглашење независности „неће бити законски валидно“, иако ће имати „посљедице са криминалистичке тачке гледишта“.

Према писањима каталонских медија, каталонски лидер Карлес Пуџдемон позвао је на хитан састанак свог кабинета са већим цивилним групама и онима који се залажу за независност и тај састанак се очекује ујутру.

Како је АП раније пренио, Пућџемон је јуче изјавио да не планира да се појави пред шпанским Сенатом како би одбранио своје ставове о незавосности Каталоније и супротставио се мјерама централне владе да распусти регионалну владу.

Предсједник парламента Каталоније информисао је посланике да ће Пуџдемон, умјесто тога, данас присуствовати сједници тог парламента, наводи АП.

Шпански медији пренијели су раније да би он могао данас да се појави пред комисијом Сената, која је задужена да размотри одлуку премијера Мариијана Рахоја да започне процес преузимања надлежности каталонске владе да би је спријечио да прогласи независност.

Очекује се да шпански Сенат у петак одобри мјере за распуштање каталонске Владе.

Танјуг