Физичком активношћу против дијабетеса (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње данас је организовало традиционалну хуманитарно-спортску манифестацију „Шести требињски крос против дијабетеса“.

У кросу су учествавала дјеца обољела од дијабетеса, дјеца основних школа која немају дијабетес, чланови Атлетског клуба „Леотар“, активисти Црвеног крста Требиње.

Матеј Капор, ученик седмог разреда, био је први међу дјечацима, док је његова вршњакиња Сара Томић освојила прво мјесто у женској конкуренцији.

Обоје су за Радио Требиње истакли да није циљ био побједити – већ учествовати и тиме показати да је физичка активност најважнија за здравље.

„Ја се бавим фудбалом. Али својим другарима савјетујем да се баве било којим спортом“, каже мали Капор.

Сара није крила срећу због учествовања у овом кросу.

„Врло је битно да се бавимо спортом како би били здрави. Увијек је важније учествовати него побједити“.

Према ријечима Наде Биједић, предсједника требињског  удружења  дијабетичара, циљ манифестације је симболично указати на улогу и значај физичке активности у превенцији и лијечењу дијабетеса.

„Висок степен гојазности код дјеце забрињава, мало је физичких активности а исхрана и лоше навике се под хитно морају мијењати. Морам, на жалост, да истакнем да смо прије мјесец дана добили најмлађег члана који има само 11 мјесеци а који је пет пута дневно на инсулинској терапији. Морамо пробудити свијест људи да се заједнички боримо против дијабетеса“, рекла је Биједић.

Након проглашења побједника и додјеле диплома и захвалница, ово удружење заједно са докторима и медицинским сестрама Дома здравља провело је и едукативни дио манифестације и мјерило шећер грађанима.

С.П.