Фочанска болница постаје центар хирургије шаке захваљујући Дражану Ерићу

151207169.3_mn

ФОЧА │ Универзитетска болница у Фочи није само једна од најреспектабилнијих здравствених установа у Републици Српској већ бренд по којем се препознају опћина Фоча и њена околина.

У сивилу које прати овај дио земље, у вријеме кад привреда не ради, а људи живе све теже, ова установа и добре вијести о успјесима њених љекара који „чине чуда“ право су свјетло у тмурној свакодневници и нада за становнике овог, али и околних градова из којих све чешће долазе пацијенти. Болница у граду на Дрини и Ћехотини пружа услуге специјализоване поликлиничке здравствене заштите из свих грана медицине. Опремљена је савременом медицинском опремом, а уз то има и врхунски кадар.

Захваљујући томе, није новина да фочански љекари често направе „чудо“ јер обављање сложених операција посљедњих неколико година углавном је било сан мањих средина. Међутим, тим љекара са доц. др. Дражаном Ерићем на челу учинио је да и најкомпликованији случајеви добију шансу. Примјерице др. Ерић је са својим тимом извео сложену операцију реплантације шаке младићу Александру Радовићу из Рогатице. Тако се у овој години у Републици Српској десио први успјешни оперативни захват пришивања ампутиране шаке.

„Реплантација шаке једна је од најкомпликованијих операција у реконструктивној микрохирургији. Kада замислите да ви морате поново спојити све те мале крвне судове, мекоткивне и коштане структуре да бисте поново добили функционалну шаку онда схватате како је то тежак оперативни захват. Овај успјех није дошао случајно јер сам прије пет година урадио и прву реплантацију кажипрста једном младом човјеку. Посљедњих пет година на нашем Ођелу за пластичну хирургију урађено је много реваскуларизација прстију, санирано много компликованих повреда шаке, као и реконструкција палца ткивом са подлактице, што с пуним правом истиче Универзитетску болницу у Фочи као центар за хирургију шаке. Од компликованијих операција се раде реконструкције дефеката са слободним микроваскуларним режњевима који такођер представљају најсофистицираније оперативне захвате у реконструктивној хирургији“, испричао је за Kлиx.ба Ерић.

Ово су само неки од захвата који су болницу у Фочи издвојили у сам врх, потврђујући њен епитет као најбоље у овом дијелу БиХ, а млади љекар који изводи најсложеније микрохируршке захвате имао је безброј понуда да каријеру настави и на другом мјесту.

Бројне понуде за наставак каријере

„Ја сам имао доста понуда, а у посљедње вријеме ме је контактирало неколико институција у земљи, али и у регији, тако да се може десити да ме видите на неком другом мјесту“, каже Ерић.

У болници у Фочи ради од 2003. године.

„Одмах након завршетка Медицинског факултета сам изабрао Фочу због свог учитеља академика Борише Старовића који је био мој ментор за специјализацију. Он ме је увео у свијет пластичне хирургије, а због њега сам остао у Фочи и наставио тамо гђе је он прекинуо након преране смрти. Он је створио наш Ођел за пластичну и реконструктивну хирургију, он је човјек који је заслужан за све што сам научио у струци, али и животу“, објашњава Ерић.

Био је први студент који је своје основне студије, специјалистичке студије, постдипломске студије и докторат завршио на Медицинском факултету у Фочи. За пластичну хирургију одлучио се још као студент друге године, када га је академик Старовић увео у операциону салу и изабрао за асистента приликом извођења операција.

„Од тада сам све вријеме студија с академиком Старовићем провео у операционој сали. Специјалистички испит и докторску дисертацију из пластичне хирургије сам положио код проф. др. Миломира Нинковића код кога сам се и едуковао на Kлиници за пластичну, реконструктивну хирургију и хирургију шаке „KМ Богенхаусен“ у Минхену. Остатак специјализације сам се усавршавао у Београду код доц. др. Синише Kојића, проф. др. Миодрага Чолића и проф. др. Драгана Замаклара“, прича Ерић.

Нада за пацијенте

„Иако спадам у групу млађих љекара, годишње урадим у просјеку 250 операција у опћој анестезији и 300 операција у локалној анестезији. Ја мислим да је то много за једног хирурга. Ту има доста и тешких пацијената којима сте ви једина нада и када једном човјеку, који има неки тешки здравствени проблем, помогнете онда вам је то огромна сатисфакција која вам даје елан да наставите“, каже др. Ерић истичући како у Сарајеву, Бањој Луци, Тузли и Зеници пластични хирурзи одлично раде свој посао и постижу завидне резултате.

Ове је године био једини предавач из бивше Југославије на Европском конгресу хирургије шаке у Милану, а прошле године на Европском конгресу пластичних хирурга у Единбургу, доказујући тиме колико је важно улагање у едукацију.

„Тек тада видите колико је потребно да улажете у себе да би вас прихватили за предавача на овим најзначајним конгресима“, каже млади љекар који предаје на Kатедри за хирургију Медицинског факултета у Фочи.

Управо сарадња Универзитетске болнице с Медицинским факултетом даје одличне резултате, иако болница сарађује и са свим домовима здравља и болницама у окружењу, али и ван земље.

„Ја сам тренутно на позицији доцента на Kатедри за хирургију и свакодневно радим са студентима јер држим теоретску и практичну наставу из пластичне хирургије. Имамо доста талентованих студената, тако да им несебично преносим своје знање као што су и мени преносили моји учитељи“, каже Ерић.

У окружењу у којем живи и ради, Ерић није препознатљив само као изврстан хирург већ и добар човјек, што је веома важно.

„Добар човјек ће у сваком моменту хтјети да помогне не гледајући материјалну или било какву другу корист за себе. Он ће дати себе да би помогао другима. Постоји одлична изрека Иве Андрића која каже ‘Живот нам враћа само оно што ми другима дајемо’ и ја се цијели свој живот водим њоме“, каже Ерић.

Болница у Фочи одувијек је важила за респектабилну здравствену установу на подручју регије, но и данас предњачи у кадровском и сваком другом смислу.

„Универзитетска болница у Фочи је израсла у једну респектабилну здравствену институцију у Републици Српској. Овђе раде одлични љекари, али и медицинско особље који лијече пацијенте из свих дијелова Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. У посљедње вријеме долази све више пацијената из Босанскоподрињског кантона и мислим да су задовољни нивоом здравствених услуга које пружа наша болница. Kод нас је ове године два пута боравио и проф. др. Миломир Нинковић, оперисао је пацијенте из Сарајева, Травника и Сремске Митровице. Услови у нашој болници су бољи него у осталим здравственим установама у Републици Српској, али цјелокупно стање у здравству није сјајно“, истиче Ерић.
Kлиx.ба