Фонд ПИО поново упутио позив осигураницима за комплетирање документације

ТРЕБИЊЕ I Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС упутио је поново позив осигураницима у Српској и Федерацији БиХ да комплетирају документацију у години пред стицање услова за старосну пензију.

Према ријечима Јадранке Глоговац, шефа пословнице требињске филијале Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС за Радио Требиње, у посљедње три године, требињска филијала је осигураницима на подручју Источне Херцеговине упутила укупно 1.576 обавјештења.

“Само на подручју Требиња упућено је 713 обавјештења осигураницима”, прецизирала је она.

Глоговац је објаснила који је основни циљ слања оваквих обавјештења.

„То је позив за комплетирање и достављање документације и ажурирање матичне евиденције, која је од утицаја за остваривање права на пензију, и осигураници треба да знају да то не значи да треба да се пензионишу или да раскидају уговоре са послодавцима. Дакле, документацију треба доставити у надлежну пословницу према мјесту пребивалишта. Након прегледа документације овлаштени радник у пословници ће утврдити шта је то потребно комплетирати и ажурирати како би приликом остваривања права на пензију документација била у потпуности комплетна. Тиме би се ефикасније и брже доносила рјешења у Фонду ПИО и нормално далеко би се мање чекала“, наводи Глоговац.

Посебан апел упутила је осигураницима који имају навршен стаж осигурања ван Републике Српске.

„Они који имају ино-осигурање, потребно је претходно доставити документацију за потврду стажа како се рјешење приликом подношења захтјева за пензију не би чекало на потврду наведеног стажа. Желим још нагласити, што је овдје јако важно, да осигураници ово не схвате као позив за пензионисање, то је оно што подвлачим, јер они сматрају да их Фонд позива да се пензионишу, не, то је нешто што радимо у интересу осигураника“, појашњава за Радио Требиње Јадранка Глоговац.

Она је напоменула да сви осигураници који су добили обавјештење Фонда ПИО, могу да се обрате у најближу пословницу, како би на вријеме започели активности на комплетирању документације потребне за остваривање права на старосну пензију, када се испуне услови прописани законом.

С.П.