Фонд солидарности положио испит: Више од пола милиона КМ у социјалне програме

ТРЕБИЊЕ │ Фонд солидарности Града Требиња резултатима у првој години рада оправдао је намјере оснивача, а захваљујући уплатама 125 привредних субјеката у 2017. прикупљена су новчана средства у висини од 567.000 КМ, којима је финансирано више социјалних и програма подршке породици, запошљавању и образовању.

Ово је наведено у извјештају о раду Фонда солидарности у 2017. години, који је данас усвојила Скупштина града Требиња на 13. редовној сједници.

Програми који су финансирани из Фонда и са којима су се сагласили привредници између осталог обухватају социјалне категорије, мајке породиље, новорођенчад, стипендисте, незапослене борце, пољопривреднике, дјецу-основце са села, младе брачне парове, самозапошљавање, образовање, здравство“, истакнуто је у извјештају уз напомену да је Град Требиње једина локална заједница у Републици Српској која учествује у укупном финансирању или суфинансирању трошкова вантјелесне оплодње парова који имају проблема са стерилитетом.

Градоначелник Требиња Лука Петровић казао је у изјави медијима да је захваљујући Фонду солидарности значајно растерећна социјална компонента буџета, али и омогућено да Град Требиње врати рату кредита за покривање насљеђених обавеза претходне власти, која, како је рекао, у овој години износи 750.000 КМ.

„Ми смо очекивали већи прилив у Фонд солидарности, међутим, од 230 привредних субјеката, регистрованих у Требињу, њих 125 је учестовало у финансирању Фонда. Захваљујем свима који су дозначили средства – она су отишла у праве руке. Ослањамо се на оне који хоће да помогну, нећемо се освртати на оне који то нису урадили“, казао је Петровић.

Из редова опозиције подсјећају да су својевремено били против увођења накнаде за солидарност – јер додатно оптерећује пословање привредника, да је ова накнада и даље предмет спора пред Апелационим судом РС, али и истичу да је данашњи извјештај уопштен и нетранспарентан по питању уплата и расподјеле средства.

Замјеник градоначелник Мирко Ћурић, испред Управног одбора Фонда солидарности, одговорио је да је плаћање накнаде за солидарност искључиво на добровољној основи, те да сваки привредни субјект и у било ком тренутку може да добије информацију гдје је отишао уплаћени новац.

Одборници су уз програм рада Скупштине града за 2018. годину усвојили и Етички кодекс понашња изабраних представника грађана у требињском парламенту, који одборнике обавезује да се у обављању својих дужности „придржавају принципа одговорности, честитости, транспарентности, јавности и заступања искључиво јавних интереса“.

О моралности понашања одборника стараће се Етичка комисија части, а кодексом су за непоштовање одредби прописане и казнене мјере – усмена опомена, јавна опомена са објавом у службеном гласнику и мјера умањења одборничког додатка.

Потребну већину гласова нису добили амандмани СДС-а којима је затражено да се као принцип моралног понашања у документу дефинише и пракса да одборници враћају свој мандат политичкој партији уколико одлуче да је напусте, што би у случају одбијања било санкционисано.

Скупштина је прихватила и појединачне програме рада јавних установа чији је Град оснивач за ову годину.

Р.С.