Фонд солидарности прикупио близу ПОЛА МИЛИОНА КМ, покренуто 16 ПРОГРАМА социјалне помоћи и подршке развоју

ТРЕБИЊЕ │ Фонд солидарности града Требиња за непуних шест мјесеци од почетка рада остварио је прилив од близу пола милиона КМ, чиме је покренуто 16 програма подршке породици, социјалним и борачким категоријама, незапосленима, развоју аграра и инфраструктуре.

Ово је вечерас речено на састанку са требињским привредницима, члановима Фонда солидарности, којима су презентовани досадашњи резултати рада и представљени пројекти који ће бити финансирани из средстава овог фонда.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да су захваљујући солидарним уплатама требињских привредника у нашем граду успјешно покренути програми треће вантјалесне  оплодње за мајке са проблемом стерилитета, материнског додатка за треће и четврто дијете, подршке самозапошљавања кроз додјелу новца за покретање властитог бизниса,  субвенционисања запошљавања борачких категорија, једнократне помоћи борцима, те запошљавања приправника и волонтера.

Из Фонда солидарности, додао је Петровић, између осталог обезбијеђени су средства и за пројекте подршке пољопривредним произвођачима у радним алатима и опреми, те култивисању запуштених пољопривредним површина, новчану помоћ дјеци на селу, те за оснивање школе спорта за основце у оквиру Спортског друштва „Леотар“, а биће исплаћивана и накнада за ступање у брак намијењена старијим од 38 година, реализован програм субвенционисане станоградње за младе брачне парове, обнове фасада у ужем градском језгру, као и подршка културним манифестацијама.

„Средства Фонда солидарности усмјерена су за помоћ свим овим категоријама а новац из буџета који је раније био трошен на ова давања – преорјентисали смо у инвестиције. Тиме смо постигли да већ данас цијела грађевинска оператива Требиња има посла, а очекивати је и да наредних неколико година буду значајно повећане привредне активности. У том смислу можемо рећи да је Фонд солидарности већ испунио своју мисију“, рекао је Петровић.

Петровић је појаснио да су уплате у Фонд солидарности, по стопи 0,5 одсто од укупног промета за све привредне субјекте регистроване на подручју Требиња, исључиво на добровољној основи, а сматрају се чланарином и изразом солидарности према потребама суграђана за које су и осмишљени програми подршке.

„Због тога сам изузетно захвалан свима који су уплатили средства у овај фонд. Апсолутно стојимо иза тога да ће потребе оних привредника који су до сада уплатили средства у Фонд солидарности имати предност над другим захтјевима – јер су се солидарисали са свим овим програмима које чине добробит грађанима Требиња“, истакао је Петровић.

Предсједник Управног одбора Фонда солидарности и замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је да се 105 привредних субјеката са подручја Требиња до сада одазвало позиву да уплати средстава, те да је за непуних шест мјесеци на рачун фонда приспјело 467.650 КМ.

„Ми смо прије свега имали моралну обавезу према овим људима да им кажемо – у које програме су њихове уплате ишле и шта смо убудуће планирали да финансирамо из ових средстава“, рекао је Ћурић.

Ријечи захвалности привредницима, члановима Фонда солидарности, у име корисника упутила је предсједник Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ Сњежана Мисита – истакавши да су захваљујући њиховим уплатама већ за четири породице одобрена средства за поступак вантјелесне оплодње на клиници у Чешкој Републици.

„Три брачна пара су већ била на оплодњи, четврти је у процедури. Од тога већ имамо двије трудноће. Пуно значи то за породице који су до сада само отплаћивале кредите за неуспјеле покушаје и којима је само нада остала. Та средства Фонда солидарности за трећи покушај вратила су им вољу за животом“, рекла је Мисита.

Р.С.