Фондација Џорџа Сороша се повлачи из Мађарске послије 35 година

БУДИМПЕШТА I Из Фондације Џорџа Сороша најављују повлачење из Мађарске због тога што Орбанова влада усваја законе познатије као „Стоп Сорос“.

Невладина организација америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша премјешта се из Будимпеште у Берлин, усљед „репресивне политичке и правне атмосфере“ у Мађарској.

Одлука да се селидби донесена је због тога што влада припрема пакет закона названих „Стоп Сорос“, којим се уводе рестрикције у за невладине организације, наводи се у саопштењу Фонда.

„Влада Мађарске омаловажава и погрешно представља наш рад и сузбија цивилно друштво зарад политичких поена, користећи тактику без преседана у историји Европске уније“, наводи предсједник Фонда за отворено друштво Патрик Гаспар у саопштењу.

Премијер Мађарске Виктор Орбан, који је прошлог мјесеца освојио нови мандат на изборима, најавио је да ће увести рестриктивне мјере за невладине организације – познате и као „Стоп Сорос“ законе.

„Такозвани Стоп Сорос закони су посљедњи у низу таквих покушаја. Постало је немогуће заштитити наш рад и запослене у Мађарској од произвољних одлука владе“, наводи Гаспар у саопштењу.

Влада Мађарске није коментарисала ову одлуку.

Предложени закони образлажу се интересима националне безбједности, а ‘њима се, између осталог, предвиђа забрана невладиним организацијама да заступају или саветују тражиоце азила ако за то немају лиценцу владе.

Б92