Форум за безбједност заједнице покренуо прве иницијативе

ТРЕБИЊЕ │ У сали Скупштине града данас је одржана прва сједница Форума за безбједност заједнице Требиње,  на којој су, поред конститутивних одлука, према надлежним органима покренуте и прве иницијативе као одговор на конкретне безбједносне изазове.

Новоконституисано тијело, на чијем ће челу у овом мандату бити предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, како је речено, имаће задатак да разматра актуелне проблеме из области безбједности у локалној заједници и код надлежних органа иницира неопходне мјере за њихово рјешавање.

„Форум има 20 чланова из различитих области друштвеног живота и рада – од представика Градске управе, полиције и тужилаштва, до школа, ватрогасних јединица и других. Дакле, почели смо са радом, а сви наши закључци и иницијативе биће прослијеђени надлежним органима на поступање“, истиче Бањак.

А прва иницијатива проистекла из рада форума је приједлог из полиције да се уградњом стационарне камере за мјерење брзине кретања возила покуша стати у крај брзој и неодговорној вожњи у улици Вука Мићуновића, која спаја насеље Горица са центром града.

„На честа одборничка питања везана за саобраћајне незгоде и брзу вожњу у улици Вука Мићуновића, ми смо предложили да се код угоститељског објекта ‘Болеро’ постави фиксна камера која би мјерила брзину кретања возила из оба смјера, а самим тим би значајно утицала на смањење брзине, те безбједност и саобраћаја и пјешака који се крећу тротоарима поменуте улице“, истиче Веселин Милићевић, командир Полицијске станице Требиње.

На првој сједници форума разговарано је и о мјерама за побољшање безбједности грађана у ноћним сатима. Надлежном органу предложене су измјене одлуке којом би се радно вријеме ноћних барова, који раде до 3 сата ујутру, скратило за један сат, а полиција и комуналној полицији да у овим сатима појачају контроле.

„Различита су била мишљења по питању рада угоститељских објеката. Једни су сматрали да рад ноћних барова треба скратити за један сат, јер је процијењено да је управо тај сат оно вријеме када се дешава највише проблема. С друге стране био је став да се појачају контроле полиције и комуналне полиције јер се сматра да је то тај аспект који недостаје“, истакао је Бањак.

На првој сједници форума разговарано је и о питањима организације и мјера противпожарне заштите на подручју града, а на захтјев градоначелника усвојена је и одлука о изради извјештаја о предузетим радњама на спрјечавању негативних утицаја на младе.

Усвојен је и пословник о раду овог тијела, а за замјеника предсједника Форума за безбједност заједнице Требиње изабран је Ненад Милићевић, начелник Одјељења за општу управу.

Р.С.