Forum za bezbjednost zajednice pokrenuo prve inicijative

TREBINJE │ U sali Skupštine grada danas je održana prva sjednica Foruma za bezbjednost zajednice Trebinje,  na kojoj su, pored konstitutivnih odluka, prema nadležnim organima pokrenute i prve inicijative kao odgovor na konkretne bezbjednosne izazove.

Novokonstituisano tijelo, na čijem će čelu u ovom mandatu biti predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, kako je rečeno, imaće zadatak da razmatra aktuelne probleme iz oblasti bezbjednosti u lokalnoj zajednici i kod nadležnih organa inicira neophodne mjere za njihovo rješavanje.

„Forum ima 20 članova iz različitih oblasti društvenog života i rada – od predstavika Gradske uprave, policije i tužilaštva, do škola, vatrogasnih jedinica i drugih. Dakle, počeli smo sa radom, a svi naši zaključci i inicijative biće proslijeđeni nadležnim organima na postupanje“, ističe Banjak.

A prva inicijativa proistekla iz rada foruma je prijedlog iz policije da se ugradnjom stacionarne kamere za mjerenje brzine kretanja vozila pokuša stati u kraj brzoj i neodgovornoj vožnji u ulici Vuka Mićunovića, koja spaja naselje Gorica sa centrom grada.

„Na česta odbornička pitanja vezana za saobraćajne nezgode i brzu vožnju u ulici Vuka Mićunovića, mi smo predložili da se kod ugostiteljskog objekta ‘Bolero’ postavi fiksna kamera koja bi mjerila brzinu kretanja vozila iz oba smjera, a samim tim bi značajno uticala na smanjenje brzine, te bezbjednost i saobraćaja i pješaka koji se kreću trotoarima pomenute ulice“, ističe Veselin Milićević, komandir Policijske stanice Trebinje.

Na prvoj sjednici foruma razgovarano je i o mjerama za poboljšanje bezbjednosti građana u noćnim satima. Nadležnom organu predložene su izmjene odluke kojom bi se radno vrijeme noćnih barova, koji rade do 3 sata ujutru, skratilo za jedan sat, a policija i komunalnoj policiji da u ovim satima pojačaju kontrole.

„Različita su bila mišljenja po pitanju rada ugostiteljskih objekata. Jedni su smatrali da rad noćnih barova treba skratiti za jedan sat, jer je procijenjeno da je upravo taj sat ono vrijeme kada se dešava najviše problema. S druge strane bio je stav da se pojačaju kontrole policije i komunalne policije jer se smatra da je to taj aspekt koji nedostaje“, istakao je Banjak.

Na prvoj sjednici foruma razgovarano je i o pitanjima organizacije i mjera protivpožarne zaštite na području grada, a na zahtjev gradonačelnika usvojena je i odluka o izradi izvještaja o preduzetim radnjama na sprječavanju negativnih uticaja na mlade.

Usvojen je i poslovnik o radu ovog tijela, a za zamjenika predsjednika Foruma za bezbjednost zajednice Trebinje izabran je Nenad Milićević, načelnik Odjeljenja za opštu upravu.

R.S.