Французи од децембра затворили 20 џамија

 765-430-21bedb37f59146bce33096e8f54d4302

ПАРИЗ │ Француске власти су затвориле готово 20 џамија и просторија за молитву током ванредног стања.

Француске власти су од децембра затвориле готово 20 џамија и просторија за молитву у којима се радикално тумачио ислам, изјавио је француски министар унутрашњих послова Бернард Цазенеуве.

„У Француској нема мјеста за оне који позивају на мржњу или ју подстичу у просторијама за молитву илиџамијама, као ни за оне који не поштују одређене републиканске принципе, првенствено оне који се односе на једнакост између мушкараца и жена“, рекао је Цазенеуве, а пренијела агенција АФП.

„Зато сам прије неколико мјесеци донио одлуку о затварању џамија путем примјене ванредног стања, законских или административних мјера. Готово 20 џамија је досад затворено, а биће их још“, рекао је Цазенеуве након састанка са челницима Француског савјета за ислам, преноси Тањуг.

У Француској има готово 2.500 џамија и просторија за молитву.

Цазенеуве је додао да је од 2012. из Француске протјерано 80 људи, а у току је протјеривање још неких.

Финансирање из иностранства

Француски премијер Мануел Валлс је раније, након више напада у тој земљи, рекао да жели „стати у крај“ финансирању џамија из иностранства.

Он је казао да је отворен за привремену забрану страног финансирања изградње џамија, након низа напада у Француској за које су одговорност преузели сљедбеници групе Исламска држава Ирак и Левант.

Валлс је у интервјуу дневнику Ле Монде, пар дана након напада припадника ИСИЛ-а на свешеника пред олтаром у цркви који је пробудио страхове од вјерских тензија у секуларној Француској, рекао да његова земља мора успоставити „нове односе“ са исламом, преноси Тањуг.

Валлс је, такођер, рекао да би имаме требало обучавати у Француској, а не негдје другдје.

Агенције