Функционерима и даље дебеле плате

vlada-rs

БАЊАЛУKА │ Иако ју је Народна скупштина Републике Српске закључцима обавезала, Влада РС још није израдила закон којим би се увео ред у плате функционера које именује НС РС, а које, према посљедњим доступним подацима, износе и до 5.000 KМ.

Наиме, на приједлог Административне комисије Народне скупштине РС, посланици НС РС крајем октобра усвојили су закључак и задужили Владу РС да у року од 90 дана предложи законска рјешења која ће транспарентно регулисати област накнада и других примања свих функционера које именује НС РС, осим оних који накнаде и друга примања остварују из буџета БиХ.

Овај закључак услиједио је након што се Административна комисија упознала с „безобразно“ високим платама појединих директора агенција и комисија у РС, а занимљиво је да су и посланици на ову информацију због разних опструкција чекали готово шест мјесеци.

„Сутра ћу на сједници Народне скупштине Републике Српске питати шта је с тим закључком. Рок је прошао и није нормално да се закључци НС РС не спроводе, али то је нажалост поприлично уобичајна пракса“, рекла је јуче Споменка Стевановић, предсједница Административне комисије Народне скупштине РС, која је практично и иницирала цијелу причу у вези с примањима појединих функционера.

Kада ће и да ли ће уопште бити спроведен закључак Народне скупштине РС нисмо успјели сазнати, јер Влада РС на питања постављена 8. фебрурара још није одговорила.

„Не знам због чега Влада РС није спровела тај закључак, али не сумњам да хоће. То питање плата мора бити ријешено на цјеловит начин“, рекао је Лука Петровић, генерални секретар СНСД-а и посланик ове странке у НС РС.

Најплаћенији функционери Што се тиче самих плата функционера које именује НС РС, најплаћенији су убједљиво Душко Шњегота, главни ревизор РС, који мјесечно као основну плату прима 4.900 KМ плус регрес за годишњи од 2.450 KМ, топли оброк итд.

Само мало мањом платом може се похвалити и Славица Ињац, директорица Агенције за банкарство РС, која мјесечно инкасира 4.445 KМ, а на то треба додати регрес за годишњи одмор од 1.500 KМ, затим зимницу 700 KМ итд.

И остали функционери, као што су директор Агенције за осигурање, предсједник Регулаторне комисије за енергетику, затим предсједник Kомисије за хартије од вриједности такође су међу плаћенијим у РС и њихова основна плата креће се од 3.500 до преко 4.500 KМ.

Оно што је занимљиво јесте да ови појединци имају већа примања од, рецимо, предсједника Народне скупштине РС, предсједника Републике Српске и премијера Републике Српске, што је за многе, било да се ради о власти или опозицији, недопустиво.

„Не знам ко је очекивао да Влада РС то уради и смањи плате својој страначкој машини. Њихов посао и посао њихових коалиционих партнера није да демотивишу своје функционере и активисте, већ напротив, да их кроз финансирање такво какво јесте додатно мотивишу“, рекао је Наде Планинчевић, посланик СДС-а у НС РС додајући да је по питању смањења плата функционерима које именује НС РС био концензус свих политичаких партија, али да је очигледно да је само опозиција била искрена.

На сједници на којој је усвојен закључак НС РС није прошао амандман који је поднио посланик СНСД-а, а то је да се плата предсједницима комисија и директорима агенција ограничи на максимално три просјечне плате у РС, што би у овом случају износило тек нешто мање од 2.500 KМ.
Независне