Гарда Војске Србије обиљежила 186 година постојања

DAN-GARDE-04-0605-2016_620x0

БЕОГРАД │ Јединица Гарде Војске Србије (ВС) обележила је данас 186 година од оснивања у касарни Дедиње у Београду.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је на свечаности да су досадашњим радом и залагањем припадници Гарде ВС заслужили дивљење и поверење свих грађана.

Он је навео да су снага и увежбаност, достојанство и војнички понос припадника Гарде прва слика и први утисак који о њој стиче сваки званичник из света који долази у госте.

„Јединствен стројеви корак, војничка дисциплина, увежбаност и изванредно војничко и људско понашање изван параде и касарне одушевљавају грађане широм света. На такву елитну јединицу ВС можемо се ослонити с поносом“, рекао је Николић.

Према његовим речима, не мењајући намену од оснивања до данас, Гарда је наставила да чува отаџбину, част државе и народа.

„Ова јединица је у претходној години остварила завидне резултате реализујући чак 238 војних почасти, 27 наступа репрезентативног оркестра Гарде, два егзерцира, шест почасних артиљеријских паљби, превожење 162 стране војне делегације као и 226 активности у репрезентативним објектима“, рекао је он.

Председник Србије је посебно истакао учешће Гарде на војним парадама у Москви и Пекингу и додао да је са гардистима пре три недеље обележена 100. годишњица искрцавања Српске војске на Крф у Првом светском рату.

Гарда Војске Србије обележава свој Дан у знак сећања на 6. мај 1830. годину када је прва гардијска јединица основана у Кнежевини Србији.

Бета