Гардијан: Заборавите Кину, Балкан ће бити Трампова главобоља

Балкан, који тутњи, прети да постане спољнополитичка главобоља новог америчког председника Доналда Трампа, пише лондонски „Гардијан“.

„Заборавите Кину и Блиски исток: бивша Југославија могла би постати Трампова прва реална спољнополитичка главобоља“, истиче лист.

Гардијан у тексту наводи саговорнике из Косовске Митровице, где су, како додаје, Срби углавном били одушевљени Трамповом победом, ако ни због чега другог, само зато што је победио супругу њиховог непријатеља из деведесетих Била Клинтона, који је предводио НАТО бомбардовање.

Лист подсећа да је Косово 2008. године прогласило независност и да Београд то никада није признао.

Споразум под покровитељством ЕУ из 2013. године обећао је Србији нешто бржи пут ка чланству, а Косову кораке ка статусу кандидата.

Али ЕУ сада има друге кризе на уму, нелогичне линије поделе су опипљивије него икада пре, пише Гардијан.

„Балкан је сада опет суочен са кризом. Границе се преиспитују, етничке напетости расту и размена територија се поново помиње као последњи начин да се спречи насиље“, наводи се у тексту.

Гардијан указује и на Босну, где граница између два ентитета из рата „никад није у потпуности зацелила“.

Република Српска редовно прети референдумом о независности, док су неки босански Срби претили бојкотом институција у Сарајеву због захтева за ревизију пресуде Међународног суда по тужби против Србије.

Ту је и Црна Гора, предмет изузетних политичких потреса прошле године када је Влада тврдила да су руске институције покушале да оркестрирају државни удар.

На крају, додаје Гардијан, ту је и Македонија, најјужнија република бивше Југославије, труди се да формира нову владу након политичке кризе са албанском мањином.

Дипломате описују 2017. као „кошмарну годину“ у региону, због избора у Србији, све веће извесности ванредних избора на Косову и загревања за изборе у Босни следеће године.

Поред тога, очекују се и прве оптужнице пред новим Специјалним судом у Хагу за злочине ОВК пред којим би могли да се нађу истакнути чланови косовске политичке елите, што би могло изазвати нову нестабилност.

Танјуг