Gatački rudari obilježili Svetu Varvaru

RiTE Gacko
GACKO l Sveta Varvara, zaštitnica rudara, danas je prigodno obilježena u Rudniku i Termoelektrani Gacko, ali znatno skromnije nego prethodnih godina, zbog nedavnog stradanja dvojice tamošnjih rudara.
Obilježavanje Svete Varvare počelo je polaganjem cvijeća na spomen-obiležje poginulim radnicima ovog kolektiva u krugu preduzeća, a izostale su godišnje novčane nagrade rudarima koje su dodjeljivane do sada. Novac iz tog fonda biće upućen porodicama nastradalih rudara Slobodana Žarkovića i Miloja Miletića.
Prema riječima izvršnog direktora Rudnika Srđana Milovića, zadovoljni su ostvarenim proizvodnim rezultatima u ovoj godini. Na deponiji se trenutno nalazi oko 50 hiljada tona uglja, a oko 450 hiljada tona je spremno za eksploataciju i to je, prema riječima Milovića, dovoljno za kontinuiran rad Termoelektrane do početka redovnog godišnjeg remonta, koji će, kako je planirano, početi 1. marta naredne godine.
Rudnik bilježi i dobre rezultate i kada je otkrivka u pitanju, ove godine je otkriveno oko 6 miliona 450 hiljada metara kubnih čvrste mase, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu, ali nedovoljno za optimalnu proizvodnju Termoelektrane, imajući u vidu činjenicu da je prethodnih nekoliko godina proizvodnja otkrivke bila u zaostatku. U planu je otvaranje novog površinskog kopa budući da je eksploatacija postojećeg kopa Gračanica već završena.
Ljubica Boljanović