Gdje su nestali sarajevski Srbi?

selakovic
BEOGRAD | Ministar pravde Srbije Nikola Selaković smatra da je procesuiranje zločina nad Srbima u najvećoj mjeri izostalo i naglašava da je o tome uvijek otvoreno govorio sa kolegama iz BiH.
Selaković u intervjuu Srni navodi da Srbi sa područja bivše Jugoslavije s pravom očekuje procesuiranje ratnih zločina koji su izvršeni nad sunarodnicima.
To je izostalo i ostavlja gorak utisak da srpske žrtve ne doživljavaju pravdu“, kaže Selaković. „Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi. To ne vide ni Srbi u Republici Srpskoj. To ne vide ni Srbi u Federaciji BiH, onoliko koliko ih je tamo ostalo„, ističe Selaković.
On smatra da nije normalno da u doba priče o nužnosti i neophodnosti procesuiranja ratnih zločina i aktivnosti Srbije na tom planu – ti zločini ostanu bez odgovora, bez pravosnažnih sudskih presuda prema onima koji su za tako nešto okrivljeni. Selaković ukazuje da je Srbija u ovom regionu najefikasnije procesuirala osumnjičene za ratne zločine.
To je bio težak korak Srbije, i rezultat je rada nekoliko prethodnih vlada, a Srbija ostaje pri tom usmerenju. Ono što ja ističem svaki put i uvek ću isticati – to je da ću uvek stati iza procesuiranja ratnih zločina ko god da je bio žrtva ili počinilac„, navodi Selaković.
Selaković napominje da ne postoji sastanak na kojem je učestvovao kao ministar pravde Srbije, a da nije insistirao na kažnjavanju zločina nad Srbima. On ističe da se odazvao svakom zahtjevu za sastanak, bez ozbira ko mu se obratio i da li ga je tražio Bošnjak, Albanac, Srbin, Hrvat, i napominje da je njegovo ministarstvo učinilo maksimum napora da dođe do otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina. Selaković smatra da je saradnji resornih ministarstava Srbije i Republike Srpske u proteklom periodu u značajnoj mjeri unaprijeđena.
„Ta saradnja ne odnosi se samo na komunikaciju dva ministra, već i na komunkaciju svih nižih struktura u ministarstvima pravde…U Ministarstvu pravde Srbije postoji apsolutna spremnost za dalje unapređenje saradnje“, navodi Selaković. Dobra saradnja postoji i sa Ministarstvo pravde BiH, kaže Selaković i pojašnjava da, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, „postoji stalna komunkacija, ali ona ne znači aposlutnu saglasnost o svemu“.
Ministra pravde Srbije vjeruje da postoji mnogo stvari u kojim mogu unapređivati osnosi Srsbije i Srpske, ali to mora da bude obilježeno vidljivim rezultatima. „Srbija je zemlja koja vodi otvorenu, principijelnu i jasnu spoljnu politiku i želi da ona bude intenzivna i dinamična“, navodi Selaković.
Selaković ocjenjuje da saradnje Srbije i BiH u narednom periodu mora da bude politika potpuno vidljivih rezultata, te da svi treba da budu efikasni i operativni.
„Moramo da imamo projekte. Ministarstvo pravde Srbije je, u tom smislu, prilično ograničeno u svojim nadležnostma, ali će pružiti podršku i doprineti jačanju pravnih mehanizama za ostvarenje takve saradnje“, izjavio je Selaković u intervjuu Srni.
Srna